Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto smakuje wyśmienicie. Jest trochę przy nim pracy ale efekt końcowy wart poświęcenia. Ciasto pochodzi z książki " Przepisy siostry Anastazji". Koleżanka zrobiła to ciasto na komunię córki. Ja powieliłam na niedzielę. Biszkopt różowy niestety nie wyszedł tak intensywny jak w przepisie siostry, pomimo iż dodałam trochę barwnika czerwonego. Ale i tak ciasto jest pyszne.
Masa jabłkowa:
Jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Masło rozgrzać, dodać jabłka, chwilę smażyć, wsypać galaretki, wymieszać. Jeszcze chwilę smażyć. Odstawić do wystygnięcia.
Biszkopty:
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i kolejno żółtka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Lekko wymieszać. Dużą blachę prostokątną wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Piec w piekarniku w temp. 160 stopni około 30 - 40 minut.
W taki sam sposób zrobić biszkopt różowy, tylko do mąki dodać czerwony kisiel oraz trochę czerwonego barwnika. Po wyjęciu biszkoptów z piekarnika, rzucić blaszkę z ciastem o podłogę.
Ciasto kokosowe:
Białka ubić z cukrem na sztywna pianę, dodać wiórki kokosowe i proszek do pieczenia. Piec w dobrze nagrzanym piekarniku ok. 10-15 minut ( u mnie w 180 stopniach).
Bita śmietana:
Galaretkę rozpuścić 1/2 szklanki wody. Śmietanę ubić, dodając cukier puder i tężejącą galaretkę. Jeżeli śmietana będzie słabo się ubijać dodać 1 śmietan fix.
Przełożenia ciasta:
Biszkopt różowy, masa jabłkowa, biszkopt jasny, bita śmietana, ciasto kokosowe. Wierzch można dowolnie udekorować.
Ja rozpuściłam 100 gram gorzkiej czekolady i za pomocą szprycy udekorowałam ciasto w paseczki.
Uwagi:
Do biszkoptów i ciasta kokosowego użyłam blaszki o wymiarach 21 x 36 cm. Biszkopty bardzo wyrastają, więc przekroiłam każdy na pół. Dwie połówki ( biszkopt jasny i różowy) zamroziłam i użyłam za kilka dni ponownie dorabiając mus jabłkowy, bitą śmietanę i ciasto kokosowe.
Jeżeli użyjemy większej blachy do biszkoptów, ciasto kokosowe pieczemy w podanej, a biszkopty przycinamy.
Niestety z ciasta kokosowego zostają żółtka, które można dowolnie wykorzystać. Syn jako młody kucharz dodał je do omletów :-).
Dzisiaj wiosenna i kolorowa sałatka z rzodkiewkami i serkiem wiejskim według...
Odsłon: 13155
Ciasto Marysieńka siostry Anastazji to wyjątkowo orzechowa propozycja, która...
Odsłon: 1292
Dziś poleca się zupa ogórkowa niby zwykła a jednak niezwykła ponieważ gotowan...
Odsłon: 490
A może skusze was na inną wersję piersi z kurczaka aby nie były tylko tradycy...
Odsłon: 1957
Dziś poleca się zupa ogórkowa niby zwykła a jednak niezwykła ponieważ gotowan...
Odsłon: 490
A może skusze was na inną wersję piersi z kurczaka aby nie były tylko tradycy...
Odsłon: 1957
Składniki
Masa jabłkowa: Jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Masło rozgrzać, dodać jabłka, chwilę smażyć, wsypać galaretki, wymieszać. Jeszcze chwilę smażyć. Odstawić do wystygnięcia. Biszkopty: Białka ubić na sztywno, dodać cukier i kolejno żółtka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Lekko wymieszać. Dużą blachę prostokątną wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Piec w piekarniku w temp. 160 stopni około 30 - 40 minut. W taki sam sposób zrobić biszkopt różowy, tylko do mąki dodać czerwony kisiel oraz trochę czerwonego barwnika. Po wyjęciu biszkoptów z piekarnika, rzucić blaszkę z ciastem o podłogę. Ciasto kokosowe: Białka ubić z cukrem na sztywna pianę, dodać wiórki kokosowe i proszek do pieczenia. Piec w dobrze nagrzanym piekarniku ok. 10-15 minut ( u mnie w 180 stopniach). Bita śmietana: Galaretkę rozpuścić 1/2 szklanki wody. Śmietanę ubić, dodając cukier puder i tężejącą galaretkę. Jeżeli śmietana będzie słabo się ubijać dodać 1 śmietan fix.
Przełożenia ciasta: Biszkopt różowy, masa jabłkowa, biszkopt jasny, bita śmietana, ciasto kokosowe. Wierzch można dowolnie udekorować. Ja rozpuściłam 100 gram gorzkiej czekolady i za pomocą szprycy udekorowałam ciasto w paseczki.
Uwagi: Do biszkoptów i ciasta kokosowego użyłam blaszki o wymiarach 21 x 36 cm. Biszkopty bardzo wyrastają, więc przekroiłam każdy na pół. Dwie połówki ( biszkopt jasny i różowy) zamroziłam i użyłam za kilka dni ponownie dorabiając mus jabłkowy, bitą śmietanę i ciasto kokosowe. Jeżeli użyjemy większej blachy do biszkoptów, ciasto kokosowe pieczemy w podanej, a biszkopty przycinamy. Niestety z ciasta kokosowego zostają żółtka, które można dowolnie wykorzystać. Syn jako młody kucharz dodał je do omletów :-).
Przepisy Desery
Desery
Placuszki serowe z patelni według Ewy Wachowicz
Desery
Lody śmietankowe własnej roboty
Desery
Leśny mech
Desery
Ciasto "Och i Ach"
Placuszki serowe z patelni według Ewy Wachowicz
Niewielkie placuszki serowe do przygotowania w ekspresowym tempie. Polane sos...
Odsłon: 165
Lody śmietankowe własnej roboty
Kremowe, puszyste lody śmietankowe, które bez problemu odtworzycie w swojej k...
Odsłon: 225