Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 14 Ocena: 474
Dodano: 18.05.2014
Odsłon: 116622
> 6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Masa jabłkowa:
Jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Masło rozgrzać, dodać jabłka, chwilę smażyć, wsypać galaretki, wymieszać. Jeszcze chwilę smażyć. Odstawić do wystygnięcia.
Biszkopty:
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i kolejno żółtka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Lekko wymieszać. Dużą blachę prostokątną wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Piec w piekarniku w temp. 160 stopni około 30 - 40 minut.
W taki sam sposób zrobić biszkopt różowy, tylko do mąki dodać czerwony kisiel oraz trochę czerwonego barwnika. Po wyjęciu biszkoptów z piekarnika, rzucić blaszkę z ciastem o podłogę.
Ciasto kokosowe:
Białka ubić z cukrem na sztywna pianę, dodać wiórki kokosowe i proszek do pieczenia. Piec w dobrze nagrzanym piekarniku ok. 10-15 minut ( u mnie w 180 stopniach).
Bita śmietana:
Galaretkę rozpuścić 1/2 szklanki wody. Śmietanę ubić, dodając cukier puder i tężejącą galaretkę. Jeżeli śmietana będzie słabo się ubijać dodać 1 śmietan fix.
Przełożenia ciasta:
Biszkopt różowy, masa jabłkowa, biszkopt jasny, bita śmietana, ciasto kokosowe. Wierzch można dowolnie udekorować.
Ja rozpuściłam 100 gram gorzkiej czekolady i za pomocą szprycy udekorowałam ciasto w paseczki.
Uwagi:
Do biszkoptów i ciasta kokosowego użyłam blaszki o wymiarach 21 x 36 cm. Biszkopty bardzo wyrastają, więc przekroiłam każdy na pół. Dwie połówki ( biszkopt jasny i różowy) zamroziłam i użyłam za kilka dni ponownie dorabiając mus jabłkowy, bitą śmietanę i ciasto kokosowe.
Jeżeli użyjemy większej blachy do biszkoptów, ciasto kokosowe pieczemy w podanej, a biszkopty przycinamy.
Niestety z ciasta kokosowego zostają żółtka, które można dowolnie wykorzystać. Syn jako młody kucharz dodał je do omletów :-).
Na skróty
Komentarze do przepisu (7)

Konto usunięte 21 maja 2014Zgłoś do usunięcia
MUSZĘ WYPRÓBOWAĆ;JESZCZE NIE ROBIŁAM.UWIELBIAM CIASTA ANASTAZJI..POLECAM''CIASTO Z ROGALIKAMI''http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/03/ciasto-z-rogalikami-siostry-anastazji.html Odpowiedzi: 1 ▼
2 Kto głosował? | Odpowiedz

konhambos 19 maja 2014Zgłoś do usunięcia
bardzo apetyczne Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ewaaa 18 maja 2014Zgłoś do usunięcia
mnie zawsze tez nie wychodzą z kisielu tak różowe jakbym chciała, pocieszmy się tym, że widocznie mniej sztucznych barwników dodają ;-), ciasto wygląda przepysznie i na pewno pokuszę się niedługo o jego zrobienie, pozdrawiam :) Odpowiedzi: 2 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz