Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto piaskowe z ajerkoniakiem i truskawkami

Ciasto piaskowe z ajerkoniakiem i truskawkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 78 Ocena: 1361

Dodano:

Odsłon: 1627

Po prostu mniam :)

Składniki

  • 4 jajka
  • około 1 kg truskawek
  • 2 szklanki mąki
  • 4 łyzki mąki ziemniaczanej
  • 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2/3 szklanki ajerkoniaku
  • 250 gr Kasi lub masła
  • 1 szklanka cukru
  • Do kruszonki:
  • 1/2 szklanki maki
  • 5 łyżek masła i cukru
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Truskawki umyć i wyszypułkować. Większe przekroić na pół a mniejsze pozostawić w całości.

  2. Masło utrzeć do białości z cukrem. Kolejno dodawać jajka i miksować. Następnie wsypać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia oraz wlać ajerkoniak. Wszystko dokładnie zmiksować. Wlać do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Na cisto poukładać truskawki lekko je dociskając w ciasto.

  3. Kruszonka:
    Masło, mąkę i cukier połączyć i posypać na truskawki.

    Ciasto piec w 175 stopniach C przez około 45 min.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń