Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto, które spotkało się z lekkim zaskoczeniem w moim domu. Bo jak to, ciasto piaskowe z truskawkami? Zwariowałaś? Nie wyjdzie! A jednak postanowiło zrobić na przekór i się udać :) W sumie dość kruche ciasto piaskowe, a do tego soczyste truskawki... wbrew pozorom bardzo się polubili :) Smak jest rewelacyjny i wprost nie można się od niego oderwać :) już wieczorem w dniu pieczenia nie było po nim śladu, takie było niedobre!!!
Proste ciasto na oleju z rabarbarem i chrupiącą kokosową kruszonką. Zaczyna s...
Odsłon: 79
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 34
Smaczna i delikatna zupa
Odsłon: 180
W kaparach oprócz smaku najważniejsza jest konsystencja pąku kwiatowego. Smak...
Odsłon: 238
Faszerowane udka z kapustą i pieczarkami to wyjątkowe danie, które zachwyca z...
Odsłon: 812
Proste ciasto na oleju z rabarbarem i chrupiącą kokosową kruszonką. Zaczyna s...
Odsłon: 79
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 34
Smaczna i delikatna zupa
Odsłon: 180
W kaparach oprócz smaku najważniejsza jest konsystencja pąku kwiatowego. Smak...
Odsłon: 238
Faszerowane udka z kapustą i pieczarkami to wyjątkowe danie, które zachwyca z...
Odsłon: 812
Składniki
Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka wrzucamy do miski razem z cukrem i masłem. Porządnie razem ubijamy, aż drobinki cukru staną się niemal niewidoczne. Następnie ostrożnie, cienką strużką dolewamy olej, nie przerywając ubijania. Kiedy już masa stanie się puszysta, jednolita i lśniąca, do michy dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Ciasto będzie się wydawało za suche, ale tak ma być :) Dodajemy sok i skórkę z cytryny, miksujemy. Na koniec ubijamy pianę z białek i delikatnie łączymy ją z ciastem, mikserem na najniższych obrotach, łyżką lub łopatką. Całość przekładamy do dużej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i równamy wierzch.
Na wierzchu układamy umyte i odszypułkowane truskawki. Pieczemy około 50-55 min w 170 stopniach. Z termoobiegiem pewnie będzie szybciej ;) Upieczone, studzimy w foremce. Posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy świeżymi truskawkami. Jedzmy póki jest, bo zaraz zniknie ;) Smacznego!!!!