Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto piernikowo-orzechowe z kremem i powidłami-idealne na święta, pyszne

Ciasto piernikowo-orzechowe z kremem i powidłami-idealne na święta, pyszne

Autor:

Przepisów i artykułów: 231 Ocena: 6959

Dodano:

Odsłon: 3865

Przepyszne ciasto w świątecznym klimacie. Jest to ciasto piernikowo-orzechowe z kremem na bazie kaszy manny, przełożone kwaskowymi powidłami. Niezwykle pięknie wygląda, i wspaniale smakuje. Bardzo polecam i zachęcam do jego wypróbowania.

Składniki

  • *proporcje są na dużą blaszkę około 25x40cm SPODY PIERNIKOWE -3 szkl mąki pszennej tortowej (szkl 250ml) -1 jajko -2 żółtka *
  • -5 łyżek miodu płynnego -3/4 szkl cukru pudru -3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • -1 łyżeczka sody oczyszczonej -125 g masła lub margaryny w temperaturze pokojowej (pół kostki) -1,5 łyżki przyprawy do piernika
  • CIASTO ORZECHOWE -2 jajka -2 białka ze spodów piernikowych -1/3 szkl cukru
  • -3/4 szkl mąki -pół łyżeczki proszku do pieczenia -4 łyżki oleju -4 łyżki wody -200g zmielonych, posiekanych orzechów włoskich
  • KREM -1 l mleka -0,5 szkl cukru -130g kaszy manny -250g masła lub margaryny
  • POLEWA -100g czekolady mlecznej lub deserowej -3 łyżki mleka -40g masła
  • DODATKOWO -kwaśne powidła, lub dżem -trochę orzechów lub migdałów do posypania ciasta
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. SPODY PIERNIKOWE

    Do miski dajemy składniki na spody (białka z żółtek odkładamy na później)

    Zagniatamy ciasto. Dzielimy je na dwie części.
    Wałkujemy, wykładamy ciastem blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
    Pieczemy około 15 minut w temp 180 stopni grzanie góra-dół.
    Tak samo postępujemy z drugą połową ciasta. Mamy mieć dwa piernikowe spody. Spody studzimy.

  2. CIASTO ORZECHOWE

    Do miski dajemy 2 jajka całe i 2 białka, które zostały nam ze spodów piernikowych. Dodajemy 1/3 szkl cukru i ucieramy na jasną masę.
    Dodajemy proszek do pieczenia, mąkę oraz wodę i olej-miksujemy do połączenia.
    Na koniec dodajemy posiekane orzechy, wszystko mieszamy łyżką do połączenia. Ciasto wykładamy na dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 15-20 minut w temp 180 stopni grzanie góra-dół.
    Studzimy. I spody mamy gotowe :)

  3. KREM

    ***kaszkę mannę możemy ugotować nawet poprzedniego dnia

    Do miski dajemy 0,5 szkl cukru, 130g kaszy manny oraz trochę mleka z 1 litra. Resztę wlewamy do garnka. Kaszkę mieszamy z mlekiem i wlewamy do garnka, mieszamy najlepiej trzepaczką i gotujemy. Ona lekko zgęstnieje ale wciąż będzie lejąca. Po wystudzeniu zgęstnieje. Ugotowaną kaszkę mannę studzimy.Do miski dajemy 250g masła lub margaryny w temp pokojowej, ucieramy ją i stopniowo dodajemy przestudzoną kaszę mannę. Miksujemy. I krem gotowy.

  4. SKŁADANIE CIASTA

    Na początek pierwszy ze spodów piernikowych smarujemy powidłami, następnie wykładamy na nie połowę kremu. delikatnie wyrównujemy
    i dajemy spód z orzechami. Lekko dociskamy,
    i znów smarujemy powidłami i dajemy drugą część kremu.
    Wyrównujemy
    i przykrywamy drugim spodem piernikowym.
    ***tutaj polecam by spód piernikowy położyć "do góry nogami" czyli by jego dół był górą ciasta-wtedy będzie równiutkie :)

  5. POLEWA

    Do miseczki dajemy 100g czekolady mlecznej,3 łyżki mleka oraz 40g masła. Wszystko rozpuszczamy nad kąpielą wodną lub dajemy na 1 minutę do mikrofali. Mieszamy do połączenia. Polewamy ciasto, rozprowadzamy polewę i posypujemy orzechami lub migdałami.

  6. Ciasto wstawiamy do lodówki na pewno na całą noc. Ono z godziny na godzinę staje się coraz lepsze, pięknie mięknie i wręcz rozpływa się w ustach. Pięknie się kroi, pięknie wygląda, jest idealne na święta.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gosiamamba 26 listopada 2019 Witam w treści w pozycji 2 ( ciasto orzechowe ) temperatura pieczenia jest 80 stopni, chyba uciekła gdzieś 1. Pozdrawiam Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń