Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszne ciasto w świątecznym klimacie. Jest to ciasto piernikowo-orzechowe z kremem na bazie kaszy manny, przełożone kwaskowymi powidłami. Niezwykle pięknie wygląda, i wspaniale smakuje. Bardzo polecam i zachęcam do jego wypróbowania.
Smaki Grecji!
Odsłon: 97
Smaki Grecji!
Odsłon: 97
Składniki
SPODY PIERNIKOWE Do miski dajemy składniki na spody (białka z żółtek odkładamy na później) Zagniatamy ciasto. Dzielimy je na dwie części. Wałkujemy, wykładamy ciastem blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 15 minut w temp 180 stopni grzanie góra-dół. Tak samo postępujemy z drugą połową ciasta. Mamy mieć dwa piernikowe spody. Spody studzimy.
CIASTO ORZECHOWE Do miski dajemy 2 jajka całe i 2 białka, które zostały nam ze spodów piernikowych. Dodajemy 1/3 szkl cukru i ucieramy na jasną masę. Dodajemy proszek do pieczenia, mąkę oraz wodę i olej-miksujemy do połączenia. Na koniec dodajemy posiekane orzechy, wszystko mieszamy łyżką do połączenia. Ciasto wykładamy na dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 15-20 minut w temp 180 stopni grzanie góra-dół. Studzimy. I spody mamy gotowe :)
KREM ***kaszkę mannę możemy ugotować nawet poprzedniego dnia Do miski dajemy 0,5 szkl cukru, 130g kaszy manny oraz trochę mleka z 1 litra. Resztę wlewamy do garnka. Kaszkę mieszamy z mlekiem i wlewamy do garnka, mieszamy najlepiej trzepaczką i gotujemy. Ona lekko zgęstnieje ale wciąż będzie lejąca. Po wystudzeniu zgęstnieje. Ugotowaną kaszkę mannę studzimy.Do miski dajemy 250g masła lub margaryny w temp pokojowej, ucieramy ją i stopniowo dodajemy przestudzoną kaszę mannę. Miksujemy. I krem gotowy.
SKŁADANIE CIASTA Na początek pierwszy ze spodów piernikowych smarujemy powidłami, następnie wykładamy na nie połowę kremu. delikatnie wyrównujemy i dajemy spód z orzechami. Lekko dociskamy, i znów smarujemy powidłami i dajemy drugą część kremu. Wyrównujemy i przykrywamy drugim spodem piernikowym. ***tutaj polecam by spód piernikowy położyć "do góry nogami" czyli by jego dół był górą ciasta-wtedy będzie równiutkie :)
POLEWA Do miseczki dajemy 100g czekolady mlecznej,3 łyżki mleka oraz 40g masła. Wszystko rozpuszczamy nad kąpielą wodną lub dajemy na 1 minutę do mikrofali. Mieszamy do połączenia. Polewamy ciasto, rozprowadzamy polewę i posypujemy orzechami lub migdałami.
Ciasto wstawiamy do lodówki na pewno na całą noc. Ono z godziny na godzinę staje się coraz lepsze, pięknie mięknie i wręcz rozpływa się w ustach. Pięknie się kroi, pięknie wygląda, jest idealne na święta.