Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
ciasto raczej dla dorosłych, zazwyczaj krem jest z dodatkiem nutelli, ja nie przepadam za tym smakiem, wobec tego zrezygnowałam z tego dodatku, lista składników jest dość długa ale cisto nie jest pracochłonne
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 133
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20731
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 27463
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1082
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4414
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 133
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20731
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 27463
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1082
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4414
Składniki
1. śliwki zalać wódką, odstawić na 1 dzień, 2. na ciasto: białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier a potem żółtka, skończyć ubijanie, dodać mąkę przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia oraz olej, wodę i ocet, delikatnie wymieszać, ciasto wylać do formy, wyrównać, wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 st, piec ok 35-40 min (sprawdzić patyczkiem czy upieczone), 3. na krem: wymieszać obie mąki z kakao, cukrem i cukrem waniliowym, rozprowadzić w 1 szkl mleka, resztę mleka zagotować, wlać rozrobione mąki, ugotować budyń, wystudzić, 4. masło utrzeć, dodawać po łyżce budyniu, zrobić krem, 5. śliwki odcedzić, pokroić na paski, 6. biszkopt przekroić na 2 równe części, ciasto można nasączyć zimną, osłodzoną herbatą (można dodać trochę alkoholu od śliwek), na ciasto wyłożyć krem (odłożyć 2 łyżki na posmarowanie wierzchu), rozsmarować, przykryć drugim ciastem, wierzch posmarować kremem, nałożyć pokrojone śliwki, 7. czekoladę połamać, dodać mleko, rozpuścić w kapieli wodnej, polać wierzch ciasta, odstawić na kilka godzin, smacznego