Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto pijana śliwka

Ciasto pijana śliwka

Autor:

Przepisów i artykułów: 468 Ocena: 6655

Dodano:

Odsłon: 2493

ciasto raczej dla dorosłych, zazwyczaj krem jest z dodatkiem nutelli, ja nie przepadam za tym smakiem, wobec tego zrezygnowałam z tego dodatku, lista składników jest dość długa ale cisto nie jest pracochłonne

Składniki

  • ciasto: mąka pszenna 6 łyżek
  • cukier 6 łyżek
  • jajka 6 szt
  • kakao 2 łyżki
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • woda, ocet, olej po 1 łyżce
  • krem: masło 250 g
  • mąka pszenna 2 łyżki
  • mąka ziemniaczana 2 łyżki
  • kakao 1 łyżka
  • mleko 1/2 l
  • cukier waniliowy
  • kakao 1 łyżka
  • na wierzch: śliwki suszone 25 dag
  • wódka 1 szkl
  • czekolada mleczna 2 tabliczki
  • mleko 1-2 łyżki
  • do kremu jeszcze 2 łyżki cukru
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Ciasto pijana śliwka

Przygotowanie

  1. 1. śliwki zalać wódką, odstawić na 1 dzień,
    2. na ciasto: białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier a potem żółtka, skończyć ubijanie, dodać mąkę przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia oraz olej, wodę i ocet, delikatnie wymieszać, ciasto wylać do formy, wyrównać, wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 st, piec ok 35-40 min (sprawdzić patyczkiem czy upieczone),
    3. na krem: wymieszać obie mąki z kakao, cukrem i cukrem waniliowym, rozprowadzić w 1 szkl mleka, resztę mleka zagotować, wlać rozrobione mąki, ugotować budyń, wystudzić,
    4. masło utrzeć, dodawać po łyżce budyniu, zrobić krem,
    5. śliwki odcedzić, pokroić na paski,
    6. biszkopt przekroić na 2 równe części, ciasto można nasączyć zimną, osłodzoną herbatą (można dodać trochę alkoholu od śliwek), na ciasto wyłożyć krem (odłożyć 2 łyżki na posmarowanie wierzchu), rozsmarować, przykryć drugim ciastem, wierzch posmarować kremem, nałożyć pokrojone śliwki,
    7. czekoladę połamać, dodać mleko, rozpuścić w kapieli wodnej, polać wierzch ciasta, odstawić na kilka godzin,



    smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń