Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Klasycznemu ciastu czekoladowemu nie można się oprzeć. A jeśli dodasz do niego lekką jak chmurka bezę oraz soczyste wiśnie to gwarancja, że po wizycie gości nie zostanie nawet mały kawałek tego wypieku.
Blaszka o rozmiarze ok. 24x35 cm
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 609
Prosty i szybki w wykonaniu fit deser z chia z dowolnymi owocami to moja prop...
Odsłon: 1263
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 457922
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1512
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2302
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 609
Prosty i szybki w wykonaniu fit deser z chia z dowolnymi owocami to moja prop...
Odsłon: 1263
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 457922
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1512
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2302
Składniki
Wrzuć miękkie masło do miski i utrzyj mikserem dodając stopniowo cukier, a następnie żółtka. Masa powinna być gładka i puszysta. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia połącz i przesiej. Powoli dodawaj sypkie składniki do masy jajecznej i mieszaj za pomocą miksera lub łyżki. Przygotuj blachę (ok.24x35 cm) i wyłóż ją papierem do pieczenia. Wylej ciasto do foremki i piecz w piecu nagrzanym do 180°C przez 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka). Wyjmij ciasto i wystudź.
Wlej białka do miski, dodaj szczyptę soli i ubij mikserem na dużych obrotach. Powoli dodawaj cukier, by utrwalić pianę, która powinna stać się lśniąca i sztywna. Zmniejsz obroty robota i dodaj ocet oraz skrobię/budyń. Blachę o takich samych wymiarach, w jakiej piekło się ciasto czekoladowe, wyłóż papierem do pieczenia. Delikatnie przełóż bezę i piecz przez 40 minut w temperaturze 160°C. Po upieczeniu uchyl drzwiczki i pozwól bezie wystygnąć w ten sposób.
Wiśnie włóż do garnka i podgrzewaj przez około 20 minut, aby wydobyć z nich sok, który powinien nieco odparować. Jeśli preferujesz słodsze ciasta lub wiśnie są wyjątkowo kwaśne, możesz dodać 1-2 łyżki cukru. Rozmieszaj kisiel z 50 ml wody i wlej do wiśni, gdy te zgęstnieją. Mieszaj owoce, aby masa stała się jeszcze gęstsza.
Przekrój czarne ciasto na pół i wyłóż połowę masy wiśniowej, przykryj drugą częścią ciasta. Na nim rozłóż pozostałe owoce i przykryj bezą. Możesz udekorować wiśniami z kompotu lub konfitury.