Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na półkruche ciasto, które stanowi podstawę do przygotowania niektórych deserów. Ja przełożyłam swoje ciasto duszonymi jabłkami i gruszkami. Wyszło pysznie! Polecam. ;)
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1752
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1538
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1499
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 1826
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1752
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1538
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1499
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 1826
Składniki
Mąkę przesiać do misy wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier puder, cukier wanilinowy, wymieszać. Dodać posiekane masło. Żółtka rozbełtać ze śmietaną i dodać do misy. Całość zagnieść przy pomocy rąk lub robota kuchennego.
Ciasto uformować w kulę i podzielić na dwie części. Jedną z nich cienko rozwałkować. Wyłożyć spód na blachę wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą. Zaletą ciasto półkruchego jest to, że jest bardzo elastyczne. Spód ciasta możemy ze sobą zlepiać jak plastelinę. Ciasto podziurawić widelcem. Piec w piekarniku przez 20 minut w 200 stopniach C na góra-dół. Drugą część ciasta zwinąć w folię i włożyć do zamrażarki na czas pieczenia.
Jeżeli ciasto podczas pieczenia będzie się wybrzuszać, można je docisnąć łopatką. Po upieczeniu spodu, wysmarować ciasto ulubionym nadzieniem. Ciasto z zamrażarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach i posypać na nadzienie. Piec przez 15-20 minut w 190 stopniach C w piekarniku ustawionym tylko na pieczenie od góry. Ciasto powinno być lekko przyrumienione. Gdy nieco przestygnie posypać je cukrem pudrem. Smacznego! :)