Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na półkruche ciasto, które stanowi podstawę do przygotowania niektórych deserów. Ja przełożyłam swoje ciasto duszonymi jabłkami i gruszkami. Wyszło pysznie! Polecam. ;)
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 118443
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8524
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3142
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2296
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1612
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 118443
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8524
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3142
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2296
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1612
Składniki
Mąkę przesiać do misy wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier puder, cukier wanilinowy, wymieszać. Dodać posiekane masło. Żółtka rozbełtać ze śmietaną i dodać do misy. Całość zagnieść przy pomocy rąk lub robota kuchennego.
Ciasto uformować w kulę i podzielić na dwie części. Jedną z nich cienko rozwałkować. Wyłożyć spód na blachę wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą. Zaletą ciasto półkruchego jest to, że jest bardzo elastyczne. Spód ciasta możemy ze sobą zlepiać jak plastelinę. Ciasto podziurawić widelcem. Piec w piekarniku przez 20 minut w 200 stopniach C na góra-dół. Drugą część ciasta zwinąć w folię i włożyć do zamrażarki na czas pieczenia.
Jeżeli ciasto podczas pieczenia będzie się wybrzuszać, można je docisnąć łopatką. Po upieczeniu spodu, wysmarować ciasto ulubionym nadzieniem. Ciasto z zamrażarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach i posypać na nadzienie. Piec przez 15-20 minut w 190 stopniach C w piekarniku ustawionym tylko na pieczenie od góry. Ciasto powinno być lekko przyrumienione. Gdy nieco przestygnie posypać je cukrem pudrem. Smacznego! :)