Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na półkruche ciasto, które stanowi podstawę do przygotowania niektórych deserów. Ja przełożyłam swoje ciasto duszonymi jabłkami i gruszkami. Wyszło pysznie! Polecam. ;)
Przepis dnia
Pieczone faworki to propozycja dla tych osób, które nie przepadają za smażony...
Odsłon: 17005
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2452
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4620
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1780
Przepis dnia
Pieczone faworki to propozycja dla tych osób, które nie przepadają za smażony...
Odsłon: 17005
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2452
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4620
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1780
Składniki
Mąkę przesiać do misy wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier puder, cukier wanilinowy, wymieszać. Dodać posiekane masło. Żółtka rozbełtać ze śmietaną i dodać do misy. Całość zagnieść przy pomocy rąk lub robota kuchennego.
Ciasto uformować w kulę i podzielić na dwie części. Jedną z nich cienko rozwałkować. Wyłożyć spód na blachę wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą. Zaletą ciasto półkruchego jest to, że jest bardzo elastyczne. Spód ciasta możemy ze sobą zlepiać jak plastelinę. Ciasto podziurawić widelcem. Piec w piekarniku przez 20 minut w 200 stopniach C na góra-dół. Drugą część ciasta zwinąć w folię i włożyć do zamrażarki na czas pieczenia.
Jeżeli ciasto podczas pieczenia będzie się wybrzuszać, można je docisnąć łopatką. Po upieczeniu spodu, wysmarować ciasto ulubionym nadzieniem. Ciasto z zamrażarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach i posypać na nadzienie. Piec przez 15-20 minut w 190 stopniach C w piekarniku ustawionym tylko na pieczenie od góry. Ciasto powinno być lekko przyrumienione. Gdy nieco przestygnie posypać je cukrem pudrem. Smacznego! :)