Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne ciasto z kremem budyniowym (bez ucierania) i orzeźwiającą czerwoną porzeczką w galaretce. Zamiast porzeczki można użyć innych owoców, np. świeżych lub mrożonych malin, czy borówek amerykańskich.
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 40
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3566
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 119
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 849
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 40
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3566
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 119
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 849
Składniki
Galaretka: Galaretki rozpuścić w 3 szklankach gorącej wody i odstawić do przestudzenia. Po wystudzeniu włożyć galaretkę do lodówki, aby zaczęła lekko tężeć.
Biszkopt: Formę o wymiarach ok. 36x23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Żółtka oddzielić od białek, mąki przesiać z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na pianę, pod koniec ubijania dodając cukier. Do piany stopniowo dodawać po jednym żółtku, nadal ubijając, a następnie delikatnie wmieszać łyżką lub szpatułką mieszankę mączną. Masę biszkoptową wlać do formy i piec w temperaturze 180 st. C przez ok. 25-30 minut.
Krem budyniowy: 800 ml mleka zagotować z masłem, a w pozostałych 200 ml dokładnie rozmieszać proszek budyniowy. Wlać mieszankę do gotującego mleka i gotować ok. 1 minuty, ciągle mieszając.
Połowę gorącego budyniu wylać na przestudzony biszkopt. Na warstwie budyniu ściśle ułożyć herbatniki.
Na warstwę herbatników wylać drugą połowę budyniu i odłożyć ciasto do całkowitego wystudzenia – to ważne, aby nie stopiła się czekolada na delicjach.
Po wystudzeniu na budyniu ułożyć delicje, a pomiędzy nie wysypać umyte i osuszone owoce porzeczki (bez ogonków).
Na koniec wylać na ciasto tężejącą galaretkę i włożyć do lodówki do całkowitego stężenia.