Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto porzeczkowiec-niesamowicie pyszne, super przepis

Ciasto porzeczkowiec-niesamowicie pyszne, super przepis

Autor:

Przepisów i artykułów: 262 Ocena: 10088

Dodano:

Odsłon: 30705

Jest to wspaniałe, wilgotne, mięciutkie ciasto z kremem serowym, śmietanką, dżemem porzeczkowym. Zachwyca smakiem, jest łatwe, pięknie się prezentuje.

Składniki

  • *proporcje na dużą blaszkę około 25x35cm ***szklanka u mnie to zawsze 250ml***
  • CIASTO baza -3/4 szkl wody -3/4 szkl cukru -3/4 szkl oleju -4 pełne lyżki kakao
  • -6 jajek -1/3 szkl cukru -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia -1,5 łyżeczki sody - mąka pszenna tortowa 2 niepełne szkl
  • MASA SEROWA -750g sera białego zmielonego -300g masła -cukier waniliowy -niepełna szklanka cukru pudru
  • DODATKOWO -500ml śmietanki 36% -1/3 szkl cukru pudru -250g serka mascarpone
  • -2 słoiczki dżemu porzeczkowego -czekolada deserowa do posypania ciasta
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Ciasto porzeczkowiec-niesamowicie pyszne, super przepis

Przygotowanie

  1. Na początek robimy bazę ciasta kakaowego. Do garnka dajemy olej, cukier, wodę i kakao-mieszamy i gotujemy.

    Zagotowaną masę studzimy.





    Żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy na sztywną pianę.

    W osobnej misce ubijamy żółtka z 1/3 szkl cukru na kogel mogel. Dodajemy ostudzoną masę kakaową. Miksujemy. Dodajemy mąkę pszenną tortową, proszek do pieczenia i sodę-wszystko miksujemy do uzyskania gładkiego ciasta. Na koniec dodajemy pianę z białek-całość delikatnie mieszamy łyżką do połączenia.


    Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy ciasto. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu. Pieczemy k 35-40 min do suchego patyczka. Ciasto pięknie rośnie w pieczeniu. Ciasto studzimy i kroimy na dwa spody.


    KREM SEROWY

    ***przed jego przygotowaniem wyciągamy z lodówki ser i masło.

    Jeśli mamy ser w kostkach trzeba go zmielić, ja użyłam już zmielonego serka z wiaderka.



    Masło w temp pokojowej ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę, następnie stopniowo wciąż miksując dodajemy ser.

    Pierwszy spód ciasta kakaowego smarujemy dżemem porzeczkowym (ciasto jest wilgotne i mięciutkie, nie ma potrzeby nasączania go)


    Na dżem wykładamy krem serowy, delikatnie rozsmarowujemy, przykrywamy drugim spodem kakaowym.

    Drugi spód kakaowy też smarujemy dżemem porzeczkowym

    Ciasto wstawiamy do lodówki i przygotowujemy śmietankę . Do miski dajemy dobrze schłodzoną śmietankę 36% i ubijamy ją, gdy lekko zgęstnieje dodajemy cukier puder i serek mascarpone-wszystko miksujemy do całkowitego zgęstnienia.
    Krem wykładamy na dżem porzeczkowy, wyrównujemy. Ciasto posypujemy startą czekoladą gorzką lub deserową.

    Ciasto wstawiamy na całą noc do lodówki by smaki się przegryzły.

    Następnego dnia ciasto pięknie się kroi, jest bardzo stabilne, pięknie wygląda i na prawdę smakuje wspaniale. To jedno z tych ciast, które po prostu trzeba zrobić. Jest nie za słodkie, mięciutkie i wilgotne

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (2)

Promocje na

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń