Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jest to wspaniałe, wilgotne, mięciutkie ciasto z kremem serowym, śmietanką, dżemem porzeczkowym. Zachwyca smakiem, jest łatwe, pięknie się prezentuje.
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 16871
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 102
Szukasz pomysłu na szybki, domowy obiad, który zawsze się udaje? Ten makaron...
Odsłon: 323
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 847
Karminadle to nic innego jak zwyczajowa nazwa kotletów mielonych kuchni śląsk...
Odsłon: 24019
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 16871
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 102
Szukasz pomysłu na szybki, domowy obiad, który zawsze się udaje? Ten makaron...
Odsłon: 323
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 847
Karminadle to nic innego jak zwyczajowa nazwa kotletów mielonych kuchni śląsk...
Odsłon: 24019
Składniki
Na początek robimy bazę ciasta kakaowego. Do garnka dajemy olej, cukier, wodę i kakao-mieszamy i gotujemy. Zagotowaną masę studzimy. Żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy na sztywną pianę. W osobnej misce ubijamy żółtka z 1/3 szkl cukru na kogel mogel. Dodajemy ostudzoną masę kakaową. Miksujemy. Dodajemy mąkę pszenną tortową, proszek do pieczenia i sodę-wszystko miksujemy do uzyskania gładkiego ciasta. Na koniec dodajemy pianę z białek-całość delikatnie mieszamy łyżką do połączenia. Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy ciasto. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu. Pieczemy k 35-40 min do suchego patyczka. Ciasto pięknie rośnie w pieczeniu. Ciasto studzimy i kroimy na dwa spody. KREM SEROWY ***przed jego przygotowaniem wyciągamy z lodówki ser i masło. Jeśli mamy ser w kostkach trzeba go zmielić, ja użyłam już zmielonego serka z wiaderka. Masło w temp pokojowej ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę, następnie stopniowo wciąż miksując dodajemy ser. Pierwszy spód ciasta kakaowego smarujemy dżemem porzeczkowym (ciasto jest wilgotne i mięciutkie, nie ma potrzeby nasączania go) Na dżem wykładamy krem serowy, delikatnie rozsmarowujemy, przykrywamy drugim spodem kakaowym. Drugi spód kakaowy też smarujemy dżemem porzeczkowym Ciasto wstawiamy do lodówki i przygotowujemy śmietankę . Do miski dajemy dobrze schłodzoną śmietankę 36% i ubijamy ją, gdy lekko zgęstnieje dodajemy cukier puder i serek mascarpone-wszystko miksujemy do całkowitego zgęstnienia. Krem wykładamy na dżem porzeczkowy, wyrównujemy. Ciasto posypujemy startą czekoladą gorzką lub deserową. Ciasto wstawiamy na całą noc do lodówki by smaki się przegryzły. Następnego dnia ciasto pięknie się kroi, jest bardzo stabilne, pięknie wygląda i na prawdę smakuje wspaniale. To jedno z tych ciast, które po prostu trzeba zrobić. Jest nie za słodkie, mięciutkie i wilgotne