Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto przekładane z brzoskwiniami

Ciasto przekładane z brzoskwiniami

Autor:

Przepisów i artykułów: 463 Ocena: 2972

Dodano:

Odsłon: 2830

Ciasto przekładane z brzoskwiniami powstało z okazji Świąt Wielkanocy. Jest to trochę takie ciasto tortowe, bo zrobione jest na biszkopcie. Przełożyłam je dżemem, kremem budyniowym oraz bitą śmietaną. Całość wykończyłam brzoskwiniami i zalałam galaretką

Składniki

  • 4 jajka
  • 0,5szkl. mąki pszennej tortowej
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3/4szkl. cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kilka kropel aromatu śmietankowego do ciasta
  • szczypta soli
  • Budyń:
  • 2 budynie waniliowe z cukrem
  • 1,5 łyżki cukru
  • 3szkl. mleka
  • 2 płaskie łyżki mąki
  • dżem z czerwonej porzeczki
  • Bita śmietana:
  • 330ml śmietany 30%
  • 2 śmietan-fixy
  • 1 płaska łyżka cukru pudru
  • Dodatkowo:
  • puszka brzoskwiń
  • 1 galaretka brzoskwiniowa
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ciasto przekładane z brzoskwiniami

Przygotowanie

  1. Żółtka oddzieliłam od białek i utarłam je z cukrem na jasny krem. Obie mąki wymieszałam z proszkiem do pieczenia. Białka ubiłam ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do utartych żółtek dodałam połowę piany z białek i połowę mąki, zmiksowałam do połączenia i dodałam resztę piany i resztę mąki. Dodałam zapach do ciasta i wymieszałam wszystko jeszcze raz. Ciasto przelałam do kwadratowej tortownicy o wymiarach ok. 24x24cm wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt piekłam ok. 25 minut w temp. 170 stopni z termoobiegiem. Najlepiej jednak sprawdzić patyczkiem czy jest upieczone. Po upieczeniu biszkopt wyjęłam i wystudziłam. Po wystudzeniu przekroiłam go na 2 równe blaty.
    2,5 szklanki mleka zagotowałam. W pozostałej 0,5 szklanki mleka rozmieszałam proszki budyniowe, cukier i mąkę. Zawiesinę budyniową wlałam na gotujące się mleko i mieszając cały czas gotowałam aż budyń zgęstniał. Budyń odstawiłam do lekkiego przestudzenia. Pierwszy blat biszkoptu posmarowałam dżemem i wyłożyłam lekko przestudzony budyń. Przykryłam go drugim blatem biszkoptu.
    Zimną śmietanę przelałam do wysokiej miski. Wsypałam śmietan-fixy i cukier puder i zmiksowałam na najwyższych obrotach mikserem na sztywny krem. Jednak należy uważać gdyż zbyt długie miksowanie może spowodować ze wytrąci się masło. Biszkopt polałam kilkoma łyżkami soku z brzoskwiń z puszki żeby go lekko nasączyć i posmarowałam bitą śmietaną.
    Brzoskwinie odsączyć z zalewy i pokroić na plasterki. Plasterki brzoskwiń ułożyłam na bitej śmietanie. Galaretkę brzoskwiniową rozpuściłam w 2 szklankach gorącej wody i odstawiłam do wystudzenia. Gdy zaczęła gęstnieć wyłożyłam ją na ciasto. Ciasto wstawiłam do lodówki na kilka godzin żeby się dobrze schłodziło.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń