Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto puszek

Ciasto puszek

Autor:

Przepisów i artykułów: 191 Ocena: 2007

Dodano:

Odsłon: 14417

Dziś zapraszam na puszek. Puszysty, mięciutki biszkopt i delikatna, lekko piankowa masa. Dlatego taka nazwa :) Tak mi się skojarzyło, bo ciasto jest naprawdę puszyste i delikatne.

Składniki

  • Biszkopt:
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 5 łyżek mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa:
  • 1 szklanka śmietanki 30%
  • 2 serki homogenizowane małe
  • 3/4 szklanki wrzątku
  • 1 galaretka (u mnie jagodowa)
  • Dodatkowo:
  • maliny i borówki (miałam mrożone)
> 6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Ciasto puszek

Przygotowanie

  1. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Następnie dodać obie mąki i proszek
    do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Najlepiej łyżką.
    Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Boki wysmarować margaryną.
    Do tak przygotowanej tortownicy, przełożyć ciasto.
    Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 175 stopni, około 25 minut.
    Po wyjęciu z piekarnika rzucić tortownicą o blat, lub podłogę. Ja rzucam o blat.
    Wcześniej układam na nim złożony ręcznik, żeby nie zniszczyć blatu.

  2. Przestudzony biszkopt, przekroić na dwie części.
    Galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki gorącej wody. Zostawić do przestudzenia.
    (Miałam galaretkę na 375 ml wody. Jeśli macie tradycyjną na 500 ml.wody,
    to polecam rozpuść w szklance wody.)
    Śmietankę ubić na gęsty krem. Dodać serki i zmiksować.
    Na koniec, wlać przestudzoną tężejącą galaretkę, cały czas miksując.
    (Wlałam galaretkę, kiedy zaczęła się robić gęsta. Była jeszcze płynna.)
    Po dodaniu całej galaretki jeszcze chwilę miksować

  3. Większą część masy, wyłożyć na jeden blat biszkoptu. (Małą część zostawić na wierzch,
    wystarczy dwie, trzy łyżki, tak żeby rozsmarować jak polewę). Na krem wyłożyć owoce.
    Przykryć drugim blatem. Na wierzch wyłożyć pozostałą masę. Wyrównać powierzchnię.
    Tak przygotowane ciasto schłodzić w lodówce, kilka godzin. Najlepiej całą noc.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń