Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jest to pyszne ciasto na zimno z niewielu składników. Jest tak puszyste, lekkie, delikatne i piankowe, że nazwałam je puszek. Ciasto zrobiłam na bazie mleczka skondensowanego i galaretek.
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 677
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 27
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 197
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 50
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 229
Nic nowego, ale zawsze smacznego do niedzielnego lub powszedniego obiadu.
Odsłon: 364
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 677
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 27
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 197
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 50
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 229
Nic nowego, ale zawsze smacznego do niedzielnego lub powszedniego obiadu.
Odsłon: 364
Składniki
Formę w kształcie serca o średnicy ok. 22cm wyłożyłam na dnie papierem do pieczenia. Boki dodatkowo owinęłam folią spożywczą przezroczystą, żeby ciasto nie przeszło zapachem blachy. Na dnie formy ułożyłam biszkopty. Galaretkę cytrynową oraz żelatynę rozpuściłam w 3/4szkl. gorącej wody i odstawiłam do przestygnięcia. Mleczko skondensowane przelałam do miski. Mikserem na najwyższych obrotach ubijałam mleczko aż zrobiło się puszyste, bardziej gęste i mniej więcej potroiło swoją objętość. Do ubitego mleczka dodałam serek waniliowy i zmiksowałam do połączenia. Następnie do masy dodałam przestudzoną galaretkę i wymieszałam łyżką. Można również mikserem. Gotową masę wylałam na biszkopty. Wyrównałam powierzchnię i schowałam ciasto do lodówki, żeby masa stężała. Galaretkę truskawkową rozpuściłam w 400ml i odstawiłam do wystygnięcia. Wystudzoną galaretkę schłodziłam dodatkowo w lodówce i gdy zaczęła gęstnieć, wyłożyłam ją na ciasto. Ciasto ponownie schowałam do lodówki, tym razem zostawiłam je na całą noc, ale wystarczy również kilka godzin. Po stężeniu zdjęłam ostrożnie obręcz i odkleiłam folię, a ciasto pokroiłam na kawałki.