Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto pyszne

Ciasto pyszne

Autor:

Przepisów i artykułów: 399 Ocena: 5483

Dodano:

Odsłon: 9527

słodko-kwaśnie, pyszne ciasto

Składniki

  • biszkopt: jajka 7 szt
  • cukier 1 szkl
  • mąka pszenna 2 szkl
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • woda, ocet i olej po 1 łyżce
  • krem: mleko 2 szkl
  • mąka pszenna 3 łyżki
  • mąka ziemniaczana 2 łyżki
  • margaryna Kasia 1 szt
  • masa wiśniowa: galaretki wisniowe 2 szt
  • dżem wiśniowy 1 słoik
  • masa kokosowa: wiórki kokosowe 5 łyżek
  • cukier 1 łyżka
  • masło 1/2 łyżki
  • do kremu: cukier 2 łyżki, cukier waniliowy i sok z cytryny
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ciasto pyszne

Przygotowanie

  1. 1. na biszkopt oddzielić żółtka, białka ubić na sztywno, dodać żółtka i cukier, chwilę jeszcze ubijać, dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać, przełozyć na blaszkę, piec ok 20 min w piekarniku nagrzanym do 180st, wystudzić,
    2. dzem przełozyć do miski, wsypać galaretki, zalać 2 szkl wrzątki, mieszać aż do całkowitego rozpuszczenia galaretek, odstawić do stężenia,
    3. mąki i cukier wymieszać, rozprowadzić w szklance mleka, drugą szklankę zagotować, do gotującego mleka wlać rozprowadzone mąki, ugotować budyń, wystudzić, utrzeć tłuszcz, dodawać po łyżce zimny budyń, dodać wanilię i sok cytrynowy,
    4. na patelnie włożyć masło, dodać cukier i wiórki kokosowe, podsmażyć na rumiano, wystudzić,
    5. biszkopt przekroić, na dolną częśc wyłozyć tężejącą galaretkę, na galaretkę wyłozyć krem (odłożyć 2 łyżki kremu), na krem położyć drugą część ciasta, wierzch posmarować odłożonym kremem, posypać wiórkami, odstawić do lodówki na kilka godzin,




    smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń