Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto "3bit" czyli 3 warstwy herbatników przełożone masą krówkową i budyniową. Całość pokryta jest bitą śmietaną posypaną startą czekoladą. Ciasto najlepiej zrobić 1-2 dni wcześniej, wówczas herbatniki zmiękną, połączą się z masami i ciasto nabierze idealnego smaku.
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 50
zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...
Odsłon: 144
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 2825
Tylko 3 składniki połączone jogurtowym sosem stanowią pyszną, zdrową sałatkę,...
Odsłon: 4196
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 50
zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...
Odsłon: 144
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 2825
Tylko 3 składniki połączone jogurtowym sosem stanowią pyszną, zdrową sałatkę,...
Odsłon: 4196
Składniki
Masa budyniowa: 500 ml mleka 2/3 szklanki cukru (130g) 2 żółtka 3 łyżki mąki ziemniaczanej (40-45g) 3 łyżki mąki pszennej (40-45g) 3/4 kostki miękkiego masła (180g) Przygotowanie masy budyniowej: 1 i 1/2 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem. Pozostałe mleko mieszamy dokładnie z żółtkami oraz mąkami i powoli wlewamy do gotującego się mleka. Gotujemy około 2 minuty na małym ogniu, cały czas dokładnie mieszając, żeby nie powstały grudki. Zestawiamy z ognia i zostawiamy do ostygnięcia. Miękkie masło ucieramy mikserem na puszystą masę. Cały czas miksując, dodajemy po jednej łyżce zimnego budyniu.
Dno prostokątnej formy (36x24) wykładamy jedną warstwą herbatników. Na herbatnikach rozsmarowujemy masę krówkową (można wcześniej włożyć puszkę masy do gotującej się wody na kilka minut, wówczas masa krówkowa będzie lepiej się rozsmarowywała). Na masę krówkową wykładamy drugą warstwę herbatników, na którą kładziemy masę budyniową. Całość przykrywamy trzecią warstwą herbatników.
Zimną śmietanę ubijamy ze śmietan-fix. Można dodać cukier puder w/g uznania. Ubitą śmietanę wykładamy na trzecią warstwę herbatników. Całość posypujemy startą czekoladą. Ciasto wkładamy do lodówki na co najmniej 12 godzin.