Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto "3bit" czyli 3 warstwy herbatników przełożone masą krówkową i budyniową. Całość pokryta jest bitą śmietaną posypaną startą czekoladą. Ciasto najlepiej zrobić 1-2 dni wcześniej, wówczas herbatniki zmiękną, połączą się z masami i ciasto nabierze idealnego smaku.
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 10027
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 3882
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 42379
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 458
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 275
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 405
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 10027
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 3882
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 42379
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 458
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 275
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 405
Składniki
Masa budyniowa: 500 ml mleka 2/3 szklanki cukru (130g) 2 żółtka 3 łyżki mąki ziemniaczanej (40-45g) 3 łyżki mąki pszennej (40-45g) 3/4 kostki miękkiego masła (180g) Przygotowanie masy budyniowej: 1 i 1/2 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem. Pozostałe mleko mieszamy dokładnie z żółtkami oraz mąkami i powoli wlewamy do gotującego się mleka. Gotujemy około 2 minuty na małym ogniu, cały czas dokładnie mieszając, żeby nie powstały grudki. Zestawiamy z ognia i zostawiamy do ostygnięcia. Miękkie masło ucieramy mikserem na puszystą masę. Cały czas miksując, dodajemy po jednej łyżce zimnego budyniu.
Dno prostokątnej formy (36x24) wykładamy jedną warstwą herbatników. Na herbatnikach rozsmarowujemy masę krówkową (można wcześniej włożyć puszkę masy do gotującej się wody na kilka minut, wówczas masa krówkowa będzie lepiej się rozsmarowywała). Na masę krówkową wykładamy drugą warstwę herbatników, na którą kładziemy masę budyniową. Całość przykrywamy trzecią warstwą herbatników.
Zimną śmietanę ubijamy ze śmietan-fix. Można dodać cukier puder w/g uznania. Ubitą śmietanę wykładamy na trzecią warstwę herbatników. Całość posypujemy startą czekoladą. Ciasto wkładamy do lodówki na co najmniej 12 godzin.