Do góry

Desery Przepis na:

ciasto "babie lato"

ciasto babie lato

Autor:

Przepisów i artykułów: 528 Ocena: 18626

Dodano:

Odsłon: 69068

.słoneczne ciasto w sam raz do kawy, herbaty na jesienne popoludnia czy wieczory. Miodowe placki przełożone pysznym lekkim kremem i koniecznie z lekko kwaskowym dżemem dla przełamania smaku.

Składniki

  • ciasto: 5 jajek
  • 200 g masła
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki miodu
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 łyżeczka do proszku pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka octu
  • krem: 3 szklanki śmietany kremówki 30 %
  • 500 g serka mascarpone
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • dodatkowo: mały słoiczek dżemu porzeczkowego
  • płatki migdałów i kokos do dekoracji
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. ciasto: masło, miód, cukier, kakao, rozpuścić i zostawić do wystygnięcia.
    Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą. Jajka wymieszać w misce z octem.

    Do przestudzonej masy dodać jajka, wymieszać mikserem. Miksując dalej dodawać porcjami mąkę.

    Blachę (24x35cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i piec w 165st ok. 40 min.

    Gdyby ciasto zbyt szybko z wierzchu się rumieniło to w razie potrzeby przykryć folią aluminiową. Ostudzić, następnie przekroić na dwie części.

  2. Masa:Do misy przelać dobrze schłodzoną śmietanę;zmiksować. Pod koniec miksowania dodać cukier puder i serek mascarpone

    Spodnią część ciasta posmarować cienko dżemem, następnie wyłożyć masę; zostawiając ok. 3 pełne łyżki na wierzch ciasta, przykryć kolejnym plackiem.

    Rozsmarować pozostawioną masę i udekorować uprażonymi migdałami i wiórkami kokosowymi...

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń