Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto "Brzoskwiniowa Wenus "

Ciasto Brzoskwiniowa Wenus

Autor:

Przepisów i artykułów: 619 Ocena: 9114

Dodano:

Odsłon: 9492

Ciasto biszkoptowe, przełożone musem brzoskwiniowym i pianką serową. Ciasto na górze z dżemem i posypką kokosową. Ciasto wzbogaciłam o dodatkową warstwę i wyszło delikatne i przepyszne. Zachwyciłam rodzinę i sama siebie. Będzie to moje ciasto imprezowe.

Składniki

  • BISZKOPT: 2 X :
  • -4 jajka -120 g. cukru -70 g. mąki tortowej -70 g. mąki ziemniaczanej
  • -1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia -2 łyżki oleju
  • MUS BRZOSKWINIOWY:
  • -1 puszka brzoskwiń w syropie(820g) -20 g. żelatyny
  • CIASTKA: -200 g. herbatników
  • PIANKA SEROWA:
  • -3 galaretki brzoskwiniowe -0,5 l.wody
  • -1 kg. sera z wiaderka -250 ml.śmietanki 30 % -30 g. cukru pudru
  • DŻEM: -220 g.100 % owoców z brzoskwiń
  • POSYPKA: -100 g. kokosu -1 cukier waniliowy -50 g. masła
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Ciasto "Brzoskwiniowa Wenus "

Przygotowanie

  1. biszkopt-Białka ubić ze szczyptą soli i po trochu dodawanym cukrem. Miksując dodawać po żółtku. Przesiewać tam mąkę z proszkiem do pieczenia. Jednocześnie mieszać ale już łopatką, dolewając też olej. Przelać do blaszki 30x40, wyścielanej papierem do pieczenia. Piec ok.20 min. w 175 *C. Po upieczeniu odwrócić na ręcznik papierowy, zdjąć papier i ostudzić.
    Drugi upiec taki sam. Jeden biszkopt ułożyć w tej samej blaszce lecz z wyżej zabezpieczonymi bokami. Można z biszkoptów zdrapać skórkę, warstwy nie będą się odklejać.

  2. mus- Żelatynę rozpuścić z paroma łyżkami syropu. Brzoskwinie wybrać z puszki, pokroić i zblendować. Do musu dodać resztę syropu i rozpuszczoną żelatynę w mikrofalówce albo nad parą. Dobrze wymieszać i odstawić do lekkiego tężenia. Wylać na biszkopt w blaszce i rozsmarować.

  3. Poukładać herbatniki i ciasto schłodzić.

  4. pianka-Galaretki rozpuścić w przegotowanej, gorącej wodzie i odstawić do lekkiego tężenia. Od czasu do czasu mieszając.
    Ubić śmietankę z pudrem a potem z serem. Miksując dolewać gęstniejącą galaretkę. Wylać do blaszki jak już trochę gęstnieć. Przykryć drugim biszkoptem "do góry nogami" i schłodzić.

  5. Posmarować biszkopt dżemem.

  6. posypka- Kokos uprażyć na patelni wraz z masłem i cukrem na złoty kolor. Ostudzić i posypać ciasto.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń