Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto "Czarny Las" z kremem czekoladowym i jogurtowym

Ciasto Czarny Las z kremem czekoladowym i jogurtowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 619 Ocena: 9088

Dodano:

Odsłon: 10935

Ciasto z wiśniami i dwoma ciemnymi biszkoptami. Ciasto tortowe ,przełożone kremem czekoladowym i jogurtowym. Przepis przerobiony z Tortu szwarcwaldzkiego w mojej wersji. Ciasto wyszło pyszne, imprezowe.

Składniki

  • BISZKOPT 2 x : -4 jajka -150 g cukru
  • -80 g mąki -40 g mąki ziemniaczanej -2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • -2 łyżki kakao -1/2 szklanki oleju
  • NASĄCZENIE + OWOCE:
  • -220 g-100 % owoców wiśni -1 słoik kompotu z drążonymi wiśniami
  • KREM CZEKOLADOWY:
  • -660 ml śmietanki 30 % -150 g mlecznej czekolady
  • -100 g czekolady z pomarańczą i migdałami -250 g serka mascarpone
  • -30 g cukru pudru -15 g żelatyny -ok. 100 ml wody
  • KREM JOGURTOWY:
  • -330 ml śmietanki 30 % -800 g jogurtu greckiego
  • -50 g cukru pudru -1 śmietan-fix -20 g żelatyny -ok. 125 ml wody
  • GÓRA: -40 g płatków czekoladowych -trochę złotej dekoracji cukrowej
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Ciasto "Czarny Las" z kremem czekoladowym i jogurtowym

Przygotowanie

  1. biszkopt- Białka ubić ze szczyptą soli, potem stopniowo dodawanym cukrem. Dodawać po żółtku i dalej ubijać. Przesiać mąkę, kakao , proszek. Lekko mieszać, dolewając też olej.Przelać do blaszki 30x40, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec biszkopt w 175* 25-30 min. Drugi biszkopt upiec taki sam.

  2. Biszkopt włożyć do tej samej blaszki, lecz wyżej z zabezpieczonym papierem. Troszkę nasączyć sokiem z wiśni, rozsmarować powidła a na nich rozsypać odsączone wiśnie.

  3. krem czekoladowy-Wcześniej rozpuścić nad parą w śmietance, połamane czekolady.Ostudzić i schłodzić przynajmniej z godz. w lodówce. Można i całą noc. Żelatynę rozpuścić w gorącej, przegotowanej wodzie. Ostudzić do letniego. Czekoladową śmietankę ubić z pudrem i fixem. Następnie dodać porcjami serek i ubić. Na koniec dolewać letniej żelatyny i krótko zmiksować. Wyłożyć na biszkopt w blaszce i rozsmarować.

  4. Przykryć drugim biszkoptem i nasączyć sokiem z wiśni.

  5. krem jogurtowy- Żelatynę rozpuścić w gorącej, przegotowanej wodzie. Ostudzić do letniego. Śmietankę ubić z pudrem i fixem. Porcjami dodawać jogurt i ubijać. Na koniec dolewać letniej żelatyny i krótko zmiksować. Wyłożyć na biszkopt w blaszce i rozsmarować.

  6. Na górę rozsypać płatki czekoladowe, jak i cukrowe dekoracje. Ciasto schłodzić w lodówce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń