Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto "Mikado"

Ciasto Mikado

Autor:

Przepisów i artykułów: 520 Ocena: 6941

Dodano:

Odsłon: 1792

Ciasto z kilku placków kruchych, przełożone masą budyniową. Ciasto podpatrzyłam w net. lecz zrobiłam w mojej wersji.

Składniki

  • CIASTO KRUCHE:
  • -250 g.masła -3/4 szklanki cukru -2 jajka
  • -3/4 szklanki śmietany 18 % -1 płaska łyżeczki sody oczyszcz.
  • -szczypta soli -1 łyżka octu -6 szklanek mąki tj.ok.860 g.
  • MASA BUDYNIOWA:
  • -3/4 l. mleka -6 łyżek cukru -1 cukier waniliowy
  • -2 waniliowe budynie -250 g. miękkiego masła
  • KLEKSY: -konfitura jagodowa-260 g.
  • POLEWA CZEKOLADOWA:
  • -3 łyżki cukru -1 łyżka kakao -ok.3 łyżek wody
  • -50 g.masła -1 gorzka czekolada
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. ciasto-Masło z cukrem i jajkami zmiksować.Do śmietany dodać sól, sodę i ocet, wymieszać. Połączyć ze zmiksowanym masłem.Przesiać mąkę i zagnieść. Podzielić na 6 części.

  2. Każdą rozwałkować i przenieść na blachę 30x40 z papierem do pieczenia.

  3. Piec w 175 * ok.10-12 min. na złoty kolor.Zsuwać na deskę do ostygnięcia.

  4. Pierwszy placek ułożyć w blaszce.

  5. masa budyniowa-Budynie ugotować na mleku z cukrem. Przykryć ściśle folią spożywczą do ostygnięcia.

  6. masa-Miękkie masło zmiksować z budyniem, dodawanym po łyżce.Rozdzielić miej więcej na 5 części.Jedną posmarować placek w blaszce.

  7. Z 1/5 konfitury ułożyć kleksy.

  8. Przykryć plackiem i dalej postępować jak wyżej do wyczerpania składników. Lecz ostatni zostawiamy czysty.

  9. polewa-Kakao zmieszać z cukrem i wodą. Wstawić na parę i mieszać do rozpuszczenia cukru. Dodać masło i czekoladę w kostkach.Ciepłą rozsmarować na placku.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (16)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń