Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto " Pleśniak " z jabłkami, truskawkami i rabarbarem

Przepis dnia 2021-06-06
Ciasto  Pleśniak  z jabłkami, truskawkami i rabarbarem

Autor:

Przepisów i artykułów: 33 Ocena: 625

Dodano:

Odsłon: 4897

Ciasto pleśniak to jedno z moich ulubionych ciast. Połaczenie jabłek, truskawek i rabarbaru jest poprostu rewelacyjne.

Składniki

  • 3 szklanki mąki
  • 250g zimnego masła
  • 3 łyżki cukru
  • 5 żółtek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 kg jabłek
  • 250g truskawek
  • 250g rabarbaru
  • 1 galaretka o smaku owoców leśnych
  • 5 białek
  • pół szklanki cukru
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Ciasto " Pleśniak " z jabłkami, truskawkami i rabarbarem

Przygotowanie

  1. Mąkę, masło, cukier, żółtka oraz proszek do pieczenia mieszamy ze sobą i zagniatamy ciasto. Wkładamy na chwilę do lodówki. W tym czasie jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach, truskawki oraz rabarbar kroimy na mniejsye kawałki. Do owoców dodajemy galaretkę ( proszek) i dokładnie mieszamy. Białka ubijamy razem z cukrem na sztywną pianę.
    2/3 schłodzonego ciasta ścieramy na tarce o dużych oczkach na blaszkę wielkości 25x35 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto wykładamy owoce, na owocę ubite białka . Na wierzch ścieramy resztę ciasta.
    Tak przygotowane ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok.40min. Ciasto studzimy najlepiej przy otwartych drzwiach piekarnika by piana nie opadła.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń