Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszne maślane i kruche ciasto rabarbarowe z delikatną waniliową pianką. Rozpływa się w ustach!
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9513
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1094
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4425
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 163
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20780
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9513
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1094
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4425
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 163
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20780
Składniki
Masło drobno siekam. Wrzucam do malaksera. Dodaję przesianą mąkę, cukier, proszek i żółtka. Miksuję do połączenia i uzyskania ładnej kuli. Dzielę ją na 2 części /1/3 i 2/3/. Owijam w folię spożywczą. Zamrażam.
Kwadratową blachę /niedużą, około 20 cm/ smaruję margaryną, wykładam papierem do pieczenia. Ścieram na tarce 2/3 zamrożonego ciasta. Dociskam dłonią, żeby wyrównać. Piekę około 20 minut /do zezłocenia/ w 190 stopniach Celsjusza. Studzę.
Rabarbar obieram, myję i suszę. Kroję na prawie-kostki. Rozgrzewam patelnię. Wrzucam kostki i zasypuję cukrem. Podgrzewam tak długo, aż rabarbar puści sok /około 5 minut/. Odsączam. Z soku robię kompot.
Ubijam białka z odrobiną soli. Cały czas miksując – dodaję powoli cukier. Kontynuuję dodając budyń. I to samo z olejem. Miksuję do połączenia składników.
Na ostudzony spód wykładam pianę. Na pianę rozrzucam rabarbar. Na wierzch ścieram pozostałe ciasto. Piekę około 35-45 minut w 180 stopniach Celsjusza.
Studzę. Posypuję cukrem pudrem.