Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 238 Ocena: 2716
Dodano: 25.04.2014
Odsłon: 8916
> 6 os. | > 60 min | łatwe | tanie |
Masło drobno siekam. Wrzucam do malaksera. Dodaję przesianą mąkę, cukier, proszek i żółtka. Miksuję do połączenia i uzyskania ładnej kuli. Dzielę ją na 2 części /1/3 i 2/3/. Owijam w folię spożywczą. Zamrażam.
Kwadratową blachę /niedużą, około 20 cm/ smaruję margaryną, wykładam papierem do pieczenia. Ścieram na tarce 2/3 zamrożonego ciasta. Dociskam dłonią, żeby wyrównać. Piekę około 20 minut /do zezłocenia/ w 190 stopniach Celsjusza. Studzę.
Rabarbar obieram, myję i suszę. Kroję na prawie-kostki. Rozgrzewam patelnię. Wrzucam kostki i zasypuję cukrem. Podgrzewam tak długo, aż rabarbar puści sok /około 5 minut/. Odsączam. Z soku robię kompot.
Ubijam białka z odrobiną soli. Cały czas miksując – dodaję powoli cukier. Kontynuuję dodając budyń. I to samo z olejem. Miksuję do połączenia składników.
Na ostudzony spód wykładam pianę. Na pianę rozrzucam rabarbar. Na wierzch ścieram pozostałe ciasto. Piekę około 35-45 minut w 180 stopniach Celsjusza.
Studzę. Posypuję cukrem pudrem.
Na skróty
Komentarze do przepisu (1)

Konto usunięte 02 maja 2014Zgłoś do usunięcia
uwielbiam ciasta z rabarbarem...polecam moje budyniowe z rabarbarem i owocami..http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/04/niedzielny-akomczuszek.html
1 Kto głosował? | Odpowiedz