Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Orzeźwiające, lekko kwaskowate ciasto, z klasycznym duetem smaków rabarbaru i truskawek, zwieńczone kremem na bazie mascarpone. Ciasto jest łatwe do zrobienia, a efekt jest warty zachodu!
Biszkopt:
Jajka i cukier miksować robotem kuchennym aż zrobią się prawie białe i podwoją objętość. Delikatnie wymieszać z mąką połączoną z proszkiem do pieczenia, wlać do formy (20 x 30 cm) wyłożonej papierem, piec w temperaturze 190 stopni (z termoobiegiem) około 20-25 min, do suchego patyczka. Wystudzić.
Masa rabarbarowo-truskawkowa
Rabarbar pokroić na kawałki, wrzucić do garnka, dodać cukier, grzać na małym ogniu pod przykryciem do czasu aż rabarbar zmięknie i zacznie się rozpadać. Odstawić do przestygnięcia.
Obie galaretki truskawkowe rozpuścić w niecałej szklance wrzątku, jeśli nie chcą się rozpuścić, podgrzać trochę w mikrofalówce, ale nie dopuścić do wrzenia.
Wymieszać z rabarbarem, zostawić do całkowitego wystygnięcia, masa powinna lekko się ścinać. Skosztować, czy wystarczająco słodka, można dodać więcej cukru – ilość zależy od kwaskowatości rabarbaru. Zimną i tężejącą masę wyłożyć na wystudzony biszkopt, wstawić do lodówki.
Krem mascarpone
Przygotować budyń wedle przepisu na opakowaniu, ale użyć tylko połowy mleka (ok. 250 ml). Zostawić do całkowitego wystygnięcia (bardzo ważne). Kiedy masa na cieście jest już zastygnięta i budyń zimny, przygotować krem. Serki mascarpone utrzeć z cukrem, dodawać stopniowo zimny budyń do uzyskania jednolitego kremu. Można dodać więcej cukru do kremu – wedle uznania. Krem wyłożyć na ciasto, na wierzch zetrzeć gorzką czekoladę.
Gdy rozmrozimy truskawki i nie bardzo wiemy, co z nimi zrobić... to właśnie j...
Odsłon: 9685
Przepis pomoże Ci przygotować obiad, gdy zapomnisz rozmrozić mięso. Danie pr...
Odsłon: 18
Dzisiaj trochę relaksu przy kawie. Takie domowe ciasteczka są super dodatkiem...
Odsłon: 3010
Bardzo lubię kaczkę w całości z owocami i poszczególne jej części osobno. Dzi...
Odsłon: 1546
Fit obiad - kasza kuskus, rolada z oliwkami i fasolka szparagowa to zdecydowa...
Odsłon: 103
Genialna zapiekanka z cukinii, mięsa mielonego i ziemniaków. Prosta i łatwa w...
Odsłon: 186
Przepis pomoże Ci przygotować obiad, gdy zapomnisz rozmrozić mięso. Danie pr...
Odsłon: 18
Dzisiaj trochę relaksu przy kawie. Takie domowe ciasteczka są super dodatkiem...
Odsłon: 3010
Bardzo lubię kaczkę w całości z owocami i poszczególne jej części osobno. Dzi...
Odsłon: 1546
Fit obiad - kasza kuskus, rolada z oliwkami i fasolka szparagowa to zdecydowa...
Odsłon: 103
Genialna zapiekanka z cukinii, mięsa mielonego i ziemniaków. Prosta i łatwa w...
Odsłon: 186
Składniki
Biszkopt: Jajka i cukier miksować robotem kuchennym aż zrobią się prawie białe i podwoją objętość. Delikatnie wymieszać z mąką połączoną z proszkiem do pieczenia, wlać do formy (20 x 30 cm) wyłożonej papierem, piec w temperaturze 190 stopni (z termoobiegiem) około 20-25 min, do suchego patyczka. Wystudzić.
Masa rabarbarowo-truskawkowa Rabarbar pokroić na kawałki, wrzucić do garnka, dodać cukier, grzać na małym ogniu pod przykryciem do czasu aż rabarbar zmięknie i zacznie się rozpadać. Odstawić do przestygnięcia. Obie galaretki truskawkowe rozpuścić w niecałej szklance wrzątku, jeśli nie chcą się rozpuścić, podgrzać trochę w mikrofalówce, ale nie dopuścić do wrzenia. Wymieszać z rabarbarem, zostawić do całkowitego wystygnięcia, masa powinna lekko się ścinać. Skosztować, czy wystarczająco słodka, można dodać więcej cukru – ilość zależy od kwaskowatości rabarbaru. Zimną i tężejącą masę wyłożyć na wystudzony biszkopt, wstawić do lodówki.
Krem mascarpone Przygotować budyń wedle przepisu na opakowaniu, ale użyć tylko połowy mleka (ok. 250 ml). Zostawić do całkowitego wystygnięcia (bardzo ważne). Kiedy masa na cieście jest już zastygnięta i budyń zimny, przygotować krem. Serki mascarpone utrzeć z cukrem, dodawać stopniowo zimny budyń do uzyskania jednolitego kremu. Można dodać więcej cukru do kremu – wedle uznania. Krem wyłożyć na ciasto, na wierzch zetrzeć gorzką czekoladę.
Przepisy Desery
Desery
Wiśnia w czekoladzie - bez pieczenia
Desery
Koperty z borówkami
Desery
Ciasto Stracciatella z borówkami
Desery
Placek cappucino
Wiśnia w czekoladzie - bez pieczenia
Dzisiaj zapraszam na szybkie i pyszne ciasto bez pieczenia – tym razem o klas...
Odsłon: 265
Koperty z borówkami
Koperty z borówkami to pyszne, kruche ciasteczka z ciasta francuskiego na pi...
Odsłon: 219