Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto rafaello na biszkopcie z białą czekoladą

Ciasto rafaello na biszkopcie z białą czekoladą

Autor:

Przepisów i artykułów: 73 Ocena: 474

Dodano:

Odsłon: 8070

Delikatne ciasto śmietankowe z kokosem i białą czekoladą.

Składniki

  • Biszkopt;
  • 5 jajek,
  • 3/4 szklanki,
  • 3/4 szklanki mąki pszennej,
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej.
  • Masa;
  • 660 ml śmietanki 30%,
  • 2 szklanki + garść wiórek kokosowych,
  • 3 białe czekolady (pół do posypania),
  • 1 serek mascarpone,
  • 2 łyżki żelatyny.
  • Dodatkowo;
  • szklanka herbaty.
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Białka rozdzielamy od żółtek.
    Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i chwilkę ubijamy.
    Następnie dodajemy żółtka i miksujemy na najmniejszych obrotach.
    Na koniec dodajemy mąki i mieszamy łyżką.
    Wykładamy na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
    Pieczemy 35-40 minut w 180 stopniach.
    Wystudzony kroimy na 2 blaty.

    Masa;

    160 ml śmietanki podgrzewamy z czekoladą i szklanką wiórek kokosowych.
    Podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się czekolady.
    Studzimy.
    Resztę śmietany ubijamy, na koniec dodajemy serek mascarpone, śmietankę z czekoladą i resztę wiórek.
    Mieszamy.
    Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy.
    Łączymy z masą.
    Biszkopt nasączamy herbatą.
    Wykładamy 3/4 masy.
    Przykrywamy biszkoptem, następnie smarujemy pozostałością masy, posypujemy wiórkami i startą białą czekoladą.
    Przechowujemy w lodówce.

    Smacznego ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń