Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto Rajskie Jabłuszko-kakaowe z jabłkami i pianką

Ciasto Rajskie Jabłuszko-kakaowe z jabłkami i pianką

Autor:

Przepisów i artykułów: 266 Ocena: 12276

Dodano:

Odsłon: 20280

kakaowe z jabłkami i pianką-delikatne, przepyszne

Składniki

  • Blaszka 25x35cm ***szklanka u mnie to zawsze 250ml***
  • CIASTO baza -3/4 szkl wody -3/4 szkl cukru -3/4 szkl oleju -4 pełne lyżki kakao
  • ------6 jajek -1/3 szkl cukru -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • -1,5 łyżeczki sody -2 niepełne szkl mąki pszennej tortowej -4 jabłka
  • DODATOWO -500 ml śmietanki 36% -0,5 szkl cukru pudru -300g serka waniliowego
  • -2 płaskie łyżki żelatyny -0,5 szkl wody
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ciasto Rajskie Jabłuszko-kakaowe z jabłkami i pianką

Przygotowanie

  1. Do garnka dajemy cukier, 3/4 szklanki wody i 3.4 szklanki oleju, 4 łyżki kakao-całość mieszamy i gotujemy. Zagotowaną masę studzimy.

    Jabłka obieramy i kroimy na spore kawałki.

    Żółtka oddzielamy od białek.

    Białka ubijamy na sztywną pianę. Odkładamy ją.

    W osobnej misce ubijamy 6 żółtek z 1/3 szklanki cukru na kogel mogel.

    Dodajemy ostudzoną masę z kakao ***masa nie musi być zimna, ważne żeby nie była gorąca, może być ciepła





    dodajemy 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej i 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.

    Wszystko miksujemy do połączenia.

    Następnie dodajemy 2 niepełne szklanki mąki pszennej tortowej i wszystko miksujemy. Do powstałego ciasta dodajemy wcześniej ubitą pianę z białek i pokrojone jabłka-wszystko delikatnie mieszamy łyżką, powstanie nam piękna, pulchna masa.


    Masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy około 40 minut do suchego patyczka. Ciasto wyciągamy z piekarnika i studzimy.

    Do miseczki dajemy 2 niepełne łyżki żelatyny i 125ml gorącej wody-wszystko dokładnie mieszamy do rozpuszczenia żelatyny i studzimy.

    W misce ubijamy na sztywno śmietankę 36% z cukrem pudrem.


    Następnie dodajemy 300g serka waniliowego i miksujemy.

    Na koniec dodajemy przestudzoną żelatynę i miksujemy na najwyższych obrotach.

    Wykładamy na ciasto, posypujemy czekoladą i wstawiamy do lodówki minimum na kilka godzin i gotowe.
    Ciasto jest wspaniałe, rozpływa się w ustach. jest bardzo łatwe, delikatne, mięciutkie i wilgotne. Polecam serdecznie i życzę udanych wypieków.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń