Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie sugerujcie się nazwą tego deseru, ciasto salceson nie ma nic wspólnego z wędliną, za to przyjemnie rozpływa się w ustach za sprawą czekoladowego smaku i chrupiących niespodzianek w środku. Wielu osobom ten smakołyk przypomina czasy dzieciństwa. Być może nawet pomagały swoim mamom lub babciom go przygotować. Teraz przyszła pora, aby zdradzić przepis na ciasto salceson swoim dzieciom.
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 414382
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2293
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 414382
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2293
Składniki
Przygotuj podłużną foremkę, tzw. keksówkę i wysmaruj ją masłem lub wyłóż papierem do pieczenia. W garnku zagotuj wodę, dodaj masło, cukier oraz kakao i podgrzewaj mieszając, aby składniki się rozpuściły i połączyły. Ciepłą masę przelej do misy miksera i zacznij stopniowo ubijać, dosypując mleko w proszku. Masa powinna być gęsta i gładka bez żadnych grudek.
Herbatniki zmiksuj w malakserze lub umieść w woreczku strunowym i pokrusz za pomocą wałka do ciasta. Wsyp rozdrobnione ciastka do czekoladowej masy, dodaj drobno posiekane orzechy i dokładnie wymieszaj wszystko łyżką. Do ciasta możesz dodać także inne orzechy, a także suszone lub kandyzowane owoce.
Przelej masę czekoladową do foremki, wyrównaj powierzchnię, przykryj ciasto folią spożywczą i wstaw blaszkę do lodówki. Schładzaj kilka godzin, a najlepiej całą noc. Przed podaniem wyjmij ciasto z lodówki, oderwij folię i pokrój w plasterki.