Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie sugerujcie się nazwą tego deseru, ciasto salceson nie ma nic wspólnego z wędliną, za to przyjemnie rozpływa się w ustach za sprawą czekoladowego smaku i chrupiących niespodzianek w środku. Wielu osobom ten smakołyk przypomina czasy dzieciństwa. Być może nawet pomagały swoim mamom lub babciom go przygotować. Teraz przyszła pora, aby zdradzić przepis na ciasto salceson swoim dzieciom.
Do przygotowania tych lodów wystarczy 1 minuta oraz 3 proste składniki: mrożo...
Odsłon: 51
To prosty przepis, który z łatwością przygotujesz nawet po pracy. Twoja frytk...
Odsłon: 393
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 156
Połączenie różnorodnych warzyw , makaronu sprawia, że sałatka jest pożywna i...
Odsłon: 248
Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syro...
Odsłon: 86
Do przygotowania tych lodów wystarczy 1 minuta oraz 3 proste składniki: mrożo...
Odsłon: 51
To prosty przepis, który z łatwością przygotujesz nawet po pracy. Twoja frytk...
Odsłon: 393
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 156
Połączenie różnorodnych warzyw , makaronu sprawia, że sałatka jest pożywna i...
Odsłon: 248
Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syro...
Odsłon: 86
Składniki
Przygotuj podłużną foremkę, tzw. keksówkę i wysmaruj ją masłem lub wyłóż papierem do pieczenia. W garnku zagotuj wodę, dodaj masło, cukier oraz kakao i podgrzewaj mieszając, aby składniki się rozpuściły i połączyły. Ciepłą masę przelej do misy miksera i zacznij stopniowo ubijać, dosypując mleko w proszku. Masa powinna być gęsta i gładka bez żadnych grudek.
Herbatniki zmiksuj w malakserze lub umieść w woreczku strunowym i pokrusz za pomocą wałka do ciasta. Wsyp rozdrobnione ciastka do czekoladowej masy, dodaj drobno posiekane orzechy i dokładnie wymieszaj wszystko łyżką. Do ciasta możesz dodać także inne orzechy, a także suszone lub kandyzowane owoce.
Przelej masę czekoladową do foremki, wyrównaj powierzchnię, przykryj ciasto folią spożywczą i wstaw blaszkę do lodówki. Schładzaj kilka godzin, a najlepiej całą noc. Przed podaniem wyjmij ciasto z lodówki, oderwij folię i pokrój w plasterki.