Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
I dzisiaj przepis na szybkie i proste ciasto. Salceson jest taką wersją lekkiego murzynka z jabłkami. Przepis, który jest wart uwagi zwłaszcza tych, którzy zaczynają swoją przygodę w kuchni…. no i tych, którzy chcą w szybki sposób przygotować coś na ten dzisiejszy świąteczny dzień :) Przyznam, że mi bardzo smakował…
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 22086
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1058
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4374
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 1116
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 1280
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 4310
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 22086
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1058
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4374
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 1116
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 1280
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 4310
Składniki
Bialka oddzielmy od żółtek i ubijamy na sztywno.
Gdy będą sztywne do białek dodajemy stopniowo połowę cukru z przepisu – po jednej łyżce. W drugiej misce ubijamy żółtka z resztą cukru, gdy ten się rozpuści wlewamy stopniowo olej – dosłownie po łyżeczce – masa powinna zgęstnieć. Białka łączymy z żółtkami.Do osobnej miski przesiewamy mąkę, proszek (ewentualnie sodę) oraz kakao wraz z cynamonem. Dodajemy do masy jajecznej cały czas mieszając, tak aby nigdzie nie powstały grudki mąki. „Doprawiamy” śmietaną, która uaktywnia proszek i sodę oraz rumem, który poprawia właściwości smakowe jak i konsystencję.
Jabłka obrane i pokrojone w kosteczkę wrzucamy do masy. Blaszkę o wymiarach 25 na 35 cm (mniej więcej) wykładamy papierem do pieczenia i wylewam na nią ciasto z jabłkami. Pieczmy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 45 – 50 minut najlepiej z włączoną funkcją termoobiegu. Przed wyciągnięcie sprawdzamy patyczkiem czy nie ma surowych miejsc.