Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pięknie pachną już po wyciągnięciu z piekarnika, a swoim wyglądem zachwycają i zachęcają do spróbowania, nawet kiedy są gorące. Mowa oczywiście o szybkich drożdżówkach z kruszonką i świeżymi owocami. Ten przepis na deser nie wymaga specjalnych technik kulinarnych ani skomplikowanych składników. Wystarczy odrobina cierpliwości i dobrych chęci, aby stworzyć puszyste domowe drożdżówki z chrupiącą kruszonką.
Myślisz, że ciasto drożdżowe to jeden z najtrudniejszych wypieków? Nie w tym przypadku! Przepis na szybkie drożdżówki z kruszonką jest dowodem na to, że każdy sobie z nimi poradzi, nawet bez większego doświadczenia w kuchni. Wystarczy, że będziesz postępować według przepisu i zachowasz odpowiednie proporcje.
Mięciutkie drożdżówki z kruszonką rozpływają się w ustach. Co ciekawe, nie musisz przygotowywać rozczynu i czekać aż zacznie pracować. Wszystkie składniki połączysz w jednej misce. Właśnie dlatego to świetny przepis dla osób zabieganych albo tych, którzy nie lubią długiego przygotowywania wypieków. Szybko też przygotujesz deser dla gości, nawet kiedy nie masz dużo czasu.
Dzięki użyciu świeżych drożdży i dobrze wyrobionego ciasta, domowe drożdżówki są naprawdę miękkie w środku. Ich maślana i krucha posypka z 4 składników poprawia wrażenia podczas jedzenia. Dodaj do niej cukier waniliowy, aby zyskać jeszcze lepszy smak. Nie można też zapomnieć o słodkich owocach. W naszym przepisie proponujemy użyć słodkich truskawek, które świetnie ożywiają ten deser. Poza tym sprawiają, że drożdżówki wyglądają bardzo efektownie. Czerwony kolor przyciąga wzrok.
Z naszego przepisu na szybkie drożdżówki z kruszonką przygotujesz około 9 sztuk.
Przepis na drożdżówki z truskawkami i kruszonką rozpoczyna się od zrobienia ciasta. W tradycyjnych przepisach najpierw przygotowuje się rozczyn, a następnie łączy się go z pozostałymi składnikami. Jednak nasze najprostsze drożdżówki tego nie wymagają. Pamiętaj jednak o kilku ważnych wskazówkach. Mleko powinno być ciepłe, ale nie gorące, bo zabije drożdże i ciasto nie wyrośnie. Jajka wyciągnij wcześniej z lodówki, aby miało temperaturę pokojową. Wtedy lepiej połączą się z resztą składników.
Po połączeniu składników, trzeba wyrobić ciasto na drożdżówki. Najlepiej zrób to ręcznie albo z mikserem z końcówką w postaci haka. Nie przyspieszaj tego procesu. Zagniataj ciasto od 7 do 10 minut aż zrobi się gładkie i elastyczne, nie przylepiając się do dłoni. Jeśli nadal jest zbyt lepkie, możesz dosypać odrobinę mąki – ale nie za dużo, aby drożdżówki z kruszonką nie były zbyt twarde po upieczeniu. Ciasto musi wyrosnąć, co potrwa około 45 minut.
Po wyrośnięciu ciasta na szybkie drożdżówki z truskawkami i kruszonką natłuść ręce, aby lepiej formować zgrabne porcje. Odrywaj po małym kawałku, zrób kulkę i delikatnie ją spłaszcz. Nie rozciągaj zbyt mocno, bo drożdżówki mogą wyrosnąć nierówno. Zadbaj też o to, aby zostawić im trochę przestrzeni na blaszce, ponieważ urosną jeszcze podczas pieczenia.
Po uformowaniu okrągłych domowych drożdżówek przyszedł czas na drugie wyrastanie. Dzięki temu będą mięciutkie i puszyste. W tym czasie możesz przygotować owoce i kruszonkę, a także rozgrzać piekarnik. Kiedy uformowane drożdżówki wyrosną już na blaszce, posmaruj je mieszanką białka i mleka. Ten prosty krok sprawia, że domowe drożdżówki będą miały apetyczny, złoty kolor, a także lekki połysk. Truskawki układaj na wierzchu, delikatnie je dociskając — ale nie za głęboko, żeby nie wypuściły zbyt dużo soku do środka ciasta. Możesz też użyć innych owoców, np. malin, śliwek czy borówek. Na koniec posyp ciasto na drożdżówki kruszonką.
Kruszonka do drożdżówki nie jest skomplikowana w przygotowywaniu. Możesz ją też zrobić wcześniej i schłodzić, dzięki czemu będzie jeszcze bardziej chrupiąca. Do jej zrobienia wystarczą ci 4 składniki, ale jeśli nie masz cukru waniliowego, możesz go pominąć. Najpierw rozpuść masło (nie musi być całkowicie płynne), a potem połącz je z cukrami i mąką. Palcami połącz składniki. Możesz też użyć do tego miksera, ale nie jest on potrzebny. Jeśli lubisz kruche ciasta, sprawdź też nasz przepis na skubaniec.
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1288
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1726
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 112
Pomysł na grzyby w sosie serowym. Nie muszą to być pieczarki, mogą być boczni...
Odsłon: 521
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1288
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1726
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 112
Pomysł na grzyby w sosie serowym. Nie muszą to być pieczarki, mogą być boczni...
Odsłon: 521
Składniki
Przygotuj głęboką miskę. Wlej 190 ml ciepłego mleka, dodaj cukier, jedno całe jajko i żółtko z drugiego (białko odstaw na później). Dołóż też pokruszone drożdże. Wymieszaj wszystko dokładnie - tak, aby składniki dobrze się połączyły. Następnie wsyp jeszcze mąkę, sól i dodaj masło. Wyrabiaj ciasto, a gdy będzie elastyczne, pozostaw w misce do wyrośnięcia na ok. 45 minut.
Po upływie tego czasu stolnicę podsyp mąką, a ręce natłuść oliwą. Wyjmij ciasto i podziel na równe 9 części. Następnie uformuj z każdej z nich okrągłą drożdżówkę. Zostaw na kolejne 25 minut do wyrośnięcia.
Ekspresowe drożdżówki powinny nieco wyrosnąć. Truskawki obierz z szypułek, umyj i pokrój na wąskie plastry. Pozostawione białko roztrzep z dwiema łyżkami mleka. Wszystkie składniki na kruszonkę przełóż do osobnej miski i zmiksuj do uzyskania pożądanych grudek.
Wyrośnięte drożdżówki wysmaruj z wierzchu białkiem z mlekiem. Obsyp je kruszonką i poukładaj na nich po kilka plasterków truskawek. Włóż drożdżówki do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piecz przez 20 minut. Szybkie drożdżówki z kruszonką są już gotowe. Smacznego!