Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wmawiasz sobie, że nie potrafisz zrobić drożdżówek? Nie w tym przypadku! Szybkie drożdżówki z kruszonką są proste do zrobienia i poradzi sobie z nimi każdy, kto będzie postępować według przepisu. Maślana posypka rozpływa się w ustach, a dodatek słodkich truskawek świetnie ożywia deser. Z podanych proporcji przygotujesz 9 szybkich drożdżówek.
Intensywny w smaku sos z sera pleśniowego rokfor na bazie białego wina i śmie...
Odsłon: 137
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 361
Intensywny w smaku sos z sera pleśniowego rokfor na bazie białego wina i śmie...
Odsłon: 137
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 361
Składniki
Przygotuj głęboką miskę. Wlej 190 ml ciepłego mleka, dodaj cukier, jedno całe jajko i żółtko z drugiego (białko odstaw na później). Dołóż też pokruszone drożdże. Wymieszaj wszystko dokładnie - tak, aby składniki dobrze się połączyły. Następnie wsyp jeszcze mąkę, sól i dodaj masło. Wyrabiaj ciasto, a gdy będzie elastyczne, pozostaw w misce do wyrośnięcia na ok. 45 minut.
Po upływie tego czasu stolnicę podsyp mąką, a ręce natłuść oliwą. Wyjmij ciasto i podziel na równe 9 części. Następnie uformuj z każdej z nich okrągłą drożdżówkę. Zostaw na kolejne 25 minut do wyrośnięcia.
Ekspresowe drożdżówki powinny nieco wyrosnąć. Truskawki obierz z szypułek, umyj i pokrój na wąskie plastry. Pozostawione białko roztrzep z dwiema łyżkami mleka. Wszystkie składniki na kruszonkę przełóż do osobnej miski i zmiksuj do uzyskania pożądanych grudek.
Wyrośnięte drożdżówki wysmaruj z wierzchu białkiem z mlekiem. Obsyp je kruszonką i poukładaj na nich po kilka plasterków truskawek. Włóż drożdżówki do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piecz przez 20 minut. Szybkie drożdżówki z kruszonką są już gotowe. Smacznego!