Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto serowa straciatella z truskawkami

Ciasto serowa straciatella z truskawkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 88 Ocena: 157

Dodano:

Odsłon: 106

Uwielbiam połączenie puszystego biszkoptu z sernikiem, sezonowymi owocami i kawałkami chrupiącej, gorzkiej czekolady. Takie lekkie i pyszne ciasta to idealna propozycja na deser.

Składniki

  • Jajko 3 szt.
  • Cukier 1/2 szklanki
  • Mąka tortowa 1/2 szklanki
  • Mąka ziemniaczana 1/4 szklanka
  • Ocet 1/2 łyżki
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • sol 1 szczypta
  • barwnik spożywczy czerwony 1 szczypta
  • Serek homogenizowany naaturalny 1 kg
  • Cukier puder 8 łyżek
  • ekstrakt z wanilii 2 łyżeczki
  • Żelatyna 2 łyżki
  • woda ciepła 1/4 szklanki
  • czekolada 70 % 100 g
  • Truskawki 700 g
  • galaretka truskawkowa 2 opakowania
  • woda gorąca 700 ml
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Ciasto serowa straciatella z truskawkami

Przygotowanie

  1. Biszkopt: Piekarnik nagrzać do temperatury 175 stopni (dolna grzałka). Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Białka oddzielić od żółtek. Do żółtek dodać proszek do pieczenia i ocet, roztrzepać trzepaczką do połączenia się składników. Białka ubijać na sztywno ze szczyptą soli stopniowo dosypując cukier. Kiedy piana będzie szklista i sztywna dodać żółtka, barwnik i zmiksować. Do dobrze ubitych jajek dodać stopniowo przesiane mąki i delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do formy i od razu wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 30-35 minut do suchego patyczka. Wystudzić.

  2. Masa serowa: Czekoladę posiekać na małe kawałki. Serki zmiksować z cukrem oraz ekstraktem. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i przestudzić. Wlewać cienką strużką do masy serowej cały czas miksując. Dodać posiekaną czekoladę i dokładnie wymieszać.
    Na wystudzony biszkopt ułożyć umyte i osuszone truskawki (miejscami po szypułkach do dołu). Na truskawki wyłożyć masę serową. Ciasto wstawić do lodówki do stężenia. Galaretki rozpuścić w 700 ml gorącej wody, wystudzić i lekko tężejące wylać na masę serową. Ciasto wstawić do lodówki do całkowitego stężenia na kilka godzin lub na całą noc.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń