Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ostatnio u siostry jadłam to ciacho, nazwa jego to torcik serowy. Trochę zmieniłam go i zrobiłam na dużej blaszce by było więcej pychotki :)
Polecam.
Odsłon: 1232
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1660
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1139
Polecam.
Odsłon: 1232
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1660
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1139
Składniki
Na początku zabieramy się za masę czyli gotujemy 2 litry mleka, jajka miksujemy ze śmietaną i powoli wlewamy do gotującego się mleka, ciągle mieszamy ja to robiłam rózgą. Wszystko gotujemy około 5 minut pamiętając by mieszać, aż utworzy się twarożek. Jeszcze gorące odcedzamy na sitku wyłożonym gazą, i zostawiamy do wystygnięcia. Rozpuszczamy galaretki u mnie truskawkowa i agrestowa, każdą oddzielnie według przepisu na opakowaniu.
Możemy użyć gotowych biszkopcików, lub tak jak ja upiec biszkopt i go przekroić. Na biszkopt ubijamy białka z cukrem na sztywno dodajemy żółtka mieszamy, następnie mąkę i proszek do pieczenia, wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok. 25 min. w 180 stopniach. Jak twarożek jest już wystudzony ucieramy masło z cukrem pudrem, stopniowo dodajemy twarożek, następnie wsypujemy mleko w proszku i dokładnie ucieramy. Naszą masę dzielimy na połowę do jednej dodajemy kakao. W dużej blaszce w której piekł się biszkopt, układamy jedną część biszkoptu, nasączamy go galaretką, na to masa kakaowa, następnie następna część biszkoptu również nasączonego i biała masa. Na wierzch wylewamy drugą galaretkę lekko już skrzepniętą. Całość wkładamy do lodówki by dobrze schłodzić.