Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ostatnio u siostry jadłam to ciacho, nazwa jego to torcik serowy. Trochę zmieniłam go i zrobiłam na dużej blaszce by było więcej pychotki :)
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 117
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 2707
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3601
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 532
Karkówka z pieca będzie soczysta i bardzo aromatyczna, jeśli przygotujesz ją...
Odsłon: 5680
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 117
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 2707
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3601
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 532
Karkówka z pieca będzie soczysta i bardzo aromatyczna, jeśli przygotujesz ją...
Odsłon: 5680
Składniki
Na początku zabieramy się za masę czyli gotujemy 2 litry mleka, jajka miksujemy ze śmietaną i powoli wlewamy do gotującego się mleka, ciągle mieszamy ja to robiłam rózgą. Wszystko gotujemy około 5 minut pamiętając by mieszać, aż utworzy się twarożek. Jeszcze gorące odcedzamy na sitku wyłożonym gazą, i zostawiamy do wystygnięcia. Rozpuszczamy galaretki u mnie truskawkowa i agrestowa, każdą oddzielnie według przepisu na opakowaniu.
Możemy użyć gotowych biszkopcików, lub tak jak ja upiec biszkopt i go przekroić. Na biszkopt ubijamy białka z cukrem na sztywno dodajemy żółtka mieszamy, następnie mąkę i proszek do pieczenia, wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok. 25 min. w 180 stopniach. Jak twarożek jest już wystudzony ucieramy masło z cukrem pudrem, stopniowo dodajemy twarożek, następnie wsypujemy mleko w proszku i dokładnie ucieramy. Naszą masę dzielimy na połowę do jednej dodajemy kakao. W dużej blaszce w której piekł się biszkopt, układamy jedną część biszkoptu, nasączamy go galaretką, na to masa kakaowa, następnie następna część biszkoptu również nasączonego i biała masa. Na wierzch wylewamy drugą galaretkę lekko już skrzepniętą. Całość wkładamy do lodówki by dobrze schłodzić.