Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto serowe z jabłkami

Ciasto serowe z jabłkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 67 Ocena: 270

Dodano:

Odsłon: 5813

Ciasto o intensywnym smaku jabłek wzmocnionym przez budynie gotowane w soku jabłkowym. W smaku niewiele przypomina sernik z jabłkami. Ciasto dominuje cudownym, aromatycznym smakiem jabłek i dobrze smakuje razem w tym duecie z ciastem twarogowym. Ciasto według mojego pomysłu.

Składniki

  • 400 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 150 g cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 500 g zmielonego sera twarogowego
  • 8 łyżek mleka
  • 2 łyzeczki proszku do pieczenia
  • Masa jabłkowa
  • 2 budynie smietankowe albo waniliowe
  • 1/2 litra soku z jabłek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 100 g cukru
  • 1 1/2 kg jablek
5-6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Ciasto serowe z jabłkami

Przygotowanie

  1. Odlać szklankę soku i rozpuścić w niej budynie. Zagotować resztę soku razem z cukrem i wlać rozpuszczony budyń gotować cały czas mieszając gdy zrobi się gęsty to odstawić do ostygnięcia. Obrać jabłka i skropić sokiem z cytryny. Do budyniu dodać jabłka.

  2. Jajka ubić z cukrem dodać ser, mleko, olej i mleko wymieszać. Na koniec dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Do rozgrzanego piekarnika włożyć 3/4 ciasta podpiec 10 minut w temp 175°C.

  3. Wyciągnąć z pieca i wyłożyć na ciasto masę jabłkową a na wierzch resztę ciasta nakładać łyżeczką małe kawałki ciasta w odstępach od siebie. Piec około 30 minut

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń