Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto serowo-makowe z jabłkami to oryginalna propozycja na świąteczny stół. Połączenie kontrastujących ze sobą smaków zachwyci cię tak bardzo, że na pewno chętnie wykorzystasz ten przepis także przy każdej innej okazji.
        
        
        
            wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 231704
            Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4933
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 36229
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1395
            wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 231704
            Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4933
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 36229
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1395
        
        
                Składniki
Wszystkie składniki na kruche ciasto (masło – pokrojone na małe kawałki) włóż do dużej miski i zagnieć na jednolitą masę. Uformuj z niej kulę, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej pół godziny. Wyłóż schłodzonym ciastem dno tortownicy o średnicy 24 cm. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez 15 minut.
Przygotuj masę makową i serową. Namocz mak w gorącym mleku (przez około 15 minut).Twaróg zmiel trzykrotnie w maszynce do mięsa. Utrzyj żółtka z cukrem na puszystą masę. Połącz ją z miękkim masłem. Podziel na pół. Do jednej części dodaj odcedzony mak. Drugą zmiksuj z mąką ziemniaczaną i skórką otartą z cytryny. W osobnym naczyniu ubij pianę z białek. Połowę delikatnie wymieszaj łyżką z masą makową, a drugą połowę – z masą serową. Wyłóż obie masy warstwami na podpieczony kruchy spód. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez 50-60 minut. Pozostaw w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami do wystudzenia.
W międzyczasie obierz jabłka i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Podsmaż kilka minut na patelni z dodatkiem cukru, cynamonu i soku z cytryny. Żelatynę rozpuść w podgrzanym soku jabłkowym. Wymieszaj dokładnie z przestudzonymi jabłkami i wyłóż na upieczone ciasto serowo-makowe. Wstaw do lodówki na co najmniej 3-4 godziny.