Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113066
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 451
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 793
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 593
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113066
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 451
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 793
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 593
Składniki
Mąkę, margarynę, cukier puder, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i 5 żółtek szybko zagnieść na ciasto. Podzielić je na pół.
I placek: do wyłożonej papierem do pieczenia blachy wykładamy cienką warstwę ciasta. Na patelni rozpuszczamy 50 g masła, miód, 1 łyżeczkę cukru pudru i ziarno sezamowe. Lekko podsmażamy i wykładamy na warstwę surowego ciasta. Pieczemy 30 minut.
II placek: Wykładamy cienko drugą połowę ciasta na blachę o tej samej wielkości co pierwsza, podpiekamy ok. 12-15 minut. Smarujemy dżemem. Ubijamy pianę z pozostałych białek, dodajemy cukier kryształ, a po ubiciu wiórki kokosowe i wolno mieszamy drewnianą łyżką. Masę z białek wykładamy na ciasto z dżemem i pieczemy jeszcze około 30 minut.
Masa: rozpuszczamy 125 g masła i 200 g chałwy, mieszamy, aż składniki się połaczą w jedną masę. Trochę przestudzamy, ale nie całkiem, bo placki będą się rozdzielały przy krojeniu. Masą scalamy placki (placek II ma być na górze). Styczeń 2010r.