Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zielone ciasto znane na pewno wielu osobom. Jednak może zrobić wrażenie. Wygląda ciekawie i smakuje doskonale. Ciasto wymaga trochę pracy, ale cóż to jest w porównaniu z efektem , który zagości na stole. Wzbudzi zachwyt i pochwały dla gospodyni. Polecam.
Ciasto:
Białka ubijamy ze szczyptą soli. dodajemy cukry i cukier waniliowy. Dalej ubijając dodajemy żółtka. Miksujemy ,aż wszystko ładnie się połączy. Na koniec dodajemy olej, chwilę ucieramy i małymi porcjami dodawać obie mąki z proszkiem,Mieszamy delikatnie łyżką drewnianą.
Ciasto wlewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
Wymiary blaszki 36 x 25 cm. Pieczemy ok. 35 minut w 180 st. C.
Warstwa zielona
Do garnka wlewamy sok zostawiając jeden kubek soku, do rozmieszania w nim budyniów.
Sok z garnka zagotować, do wrzącego wlać naszą mieszankę, cały czas mieszając, zagotować tak, jak budyń.
Zieloną gorącą warstwę wylewamy na ostygnięty biszkopt. To studzimy i przystępujemy do wykonania masy śmietanowej.
Masa śmietanowa:
Rozpuszczamy dwie galaretki w jednej szklance wrzącej wody. czekamy, aż galaretka ostygnie i zacznie się ,,delikatnie” ścinać.
Ubijamy schłodzoną śmietanę z cukrem pudrem na sztywno. Następnie delikatnym strumieniem wlewamy przygotowaną, zimną galaretkę, pamiętając, by cały czas miksować.
Masa szybko stygnie , wiec nie można zrobić jej wcześniej.
Wykonanie ciasta:
Na masę zieloną lekko schłodzona układamy delicje,obok siebie, czekolada do góry.
Wykładamy masę śmietanową. Pamiętajmy, by ciasto było już całkiem ostygnięte.
Całość polewamy dwoma galaretkami agrestowymi, rozpuszczonymi w ½ l wrzącej wody. galaretki powinny być również dobrze ścinające się.
Ciasto trzymamy w lodówce.
właśnie odkryłam w sobie talent wymyślania ciast a co najfajniejsze to to że...
Odsłon: 4638
Sos kurkowy który dzisiaj przygotowałam jest bardzo smaczny. Jego gęstość uzy...
Odsłon: 47
Bardzo lubię takie oto keksy. Mój keks który polecam jest delikatny ,wilgotny...
Odsłon: 55
Bardzo smaczne, proste i szybkie w przygotowaniu ciasto z jabłkami papierówka...
Odsłon: 4330
Najlepsza na letnie upały jest domowa lemoniada z owocami, lodem i miętą. Jes...
Odsłon: 200
Autorski przepis na smaczne i kruche roladki na niedzielny obiad.
Odsłon: 89
Sos kurkowy który dzisiaj przygotowałam jest bardzo smaczny. Jego gęstość uzy...
Odsłon: 47
Bardzo lubię takie oto keksy. Mój keks który polecam jest delikatny ,wilgotny...
Odsłon: 55
Bardzo smaczne, proste i szybkie w przygotowaniu ciasto z jabłkami papierówka...
Odsłon: 4330
Najlepsza na letnie upały jest domowa lemoniada z owocami, lodem i miętą. Jes...
Odsłon: 200
Autorski przepis na smaczne i kruche roladki na niedzielny obiad.
Odsłon: 89
Składniki
Ciasto: Białka ubijamy ze szczyptą soli. dodajemy cukry i cukier waniliowy. Dalej ubijając dodajemy żółtka. Miksujemy ,aż wszystko ładnie się połączy. Na koniec dodajemy olej, chwilę ucieramy i małymi porcjami dodawać obie mąki z proszkiem,Mieszamy delikatnie łyżką drewnianą. Ciasto wlewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wymiary blaszki 36 x 25 cm. Pieczemy ok. 35 minut w 180 st. C.
Warstwa zielona Do garnka wlewamy sok zostawiając jeden kubek soku, do rozmieszania w nim budyniów. Sok z garnka zagotować, do wrzącego wlać naszą mieszankę, cały czas mieszając, zagotować tak, jak budyń. Zieloną gorącą warstwę wylewamy na ostygnięty biszkopt. To studzimy i przystępujemy do wykonania masy śmietanowej. Masa śmietanowa: Rozpuszczamy dwie galaretki w jednej szklance wrzącej wody. czekamy, aż galaretka ostygnie i zacznie się ,,delikatnie” ścinać. Ubijamy schłodzoną śmietanę z cukrem pudrem na sztywno. Następnie delikatnym strumieniem wlewamy przygotowaną, zimną galaretkę, pamiętając, by cały czas miksować. Masa szybko stygnie , wiec nie można zrobić jej wcześniej. Wykonanie ciasta: Na masę zieloną lekko schłodzona układamy delicje,obok siebie, czekolada do góry. Wykładamy masę śmietanową. Pamiętajmy, by ciasto było już całkiem ostygnięte. Całość polewamy dwoma galaretkami agrestowymi, rozpuszczonymi w ½ l wrzącej wody. galaretki powinny być również dobrze ścinające się. Ciasto trzymamy w lodówce.
Przepisy Desery
Desery
Mój mocno bakaliowy keks
Desery
Krucha szarlotka
Desery
Bułeczki z malinami, imbirem i kardamonem
Desery
Rolada marengowa z bitą śmietaną jagodami i porzeczkami
Mój mocno bakaliowy keks
Bardzo lubię takie oto keksy. Mój keks który polecam jest delikatny ,wilgotny...
Odsłon: 55
Krucha szarlotka
Szybka i krucha szarlotka, każdy może ją upiec.
Odsłon: 158