Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto Shrek

Ciasto Shrek

Autor:

Przepisów i artykułów: 147 Ocena: 2746

Dodano:

Odsłon: 21979

Zielone ciasto znane na pewno wielu osobom. Jednak może zrobić wrażenie. Wygląda ciekawie i smakuje doskonale. Ciasto wymaga trochę pracy, ale cóż to jest w porównaniu z efektem , który zagości na stole. Wzbudzi zachwyt i pochwały dla gospodyni. Polecam.

Składniki

  • Biszkopt:
  • 5 jajek
  • 4 łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 5 łyżek mąki
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • Na zielony budyń:
  • 1 duży, zielony sok PYSIO ( może być inny zielony)
  • 3 budynie śmietankowe bez cukru.
  • Masa śmietanowa:
  • ½ l śmietany kremówki 30 %
  • 1 płaska łyżka cukru pudru
  • 2 galaretki agrestowe
  • 1 szklanka wody
  • Dodatkowo: 2 galaretki agrestowe 2 opakowania delicji
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Ciasto Shrek

Przygotowanie

  1. Ciasto:

    Białka ubijamy ze szczyptą soli. dodajemy cukry i cukier waniliowy. Dalej ubijając dodajemy żółtka. Miksujemy ,aż wszystko ładnie się połączy. Na koniec dodajemy olej, chwilę ucieramy i małymi porcjami dodawać obie mąki z proszkiem,Mieszamy delikatnie łyżką drewnianą.
    Ciasto wlewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
    Wymiary blaszki 36 x 25 cm. Pieczemy ok. 35 minut w 180 st. C.

  2. Warstwa zielona

    Do garnka wlewamy sok zostawiając jeden kubek soku, do rozmieszania w nim budyniów.

    Sok z garnka zagotować, do wrzącego wlać naszą mieszankę, cały czas mieszając, zagotować tak, jak budyń.
    Zieloną gorącą warstwę wylewamy na ostygnięty biszkopt. To studzimy i przystępujemy do wykonania masy śmietanowej.

    Masa śmietanowa:

    Rozpuszczamy dwie galaretki w jednej szklance wrzącej wody. czekamy, aż galaretka ostygnie i zacznie się ,,delikatnie” ścinać.

    Ubijamy schłodzoną śmietanę z cukrem pudrem na sztywno. Następnie delikatnym strumieniem wlewamy przygotowaną, zimną galaretkę, pamiętając, by cały czas miksować.
    Masa szybko stygnie , wiec nie można zrobić jej wcześniej.

    Wykonanie ciasta:

    Na masę zieloną lekko schłodzona układamy delicje,obok siebie, czekolada do góry.

    Wykładamy masę śmietanową. Pamiętajmy, by ciasto było już całkiem ostygnięte.

    Całość polewamy dwoma galaretkami agrestowymi, rozpuszczonymi w ½ l wrzącej wody. galaretki powinny być również dobrze ścinające się.

    Ciasto trzymamy w lodówce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Joanna116 20 stycznia 2015 Ciasto faktycznie bardzo smaczne :-) i bardzo ładna prezentacja :-) Odpowiedzi: 1 ▼

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń