Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kto nie zna śmiesznego, zielonego ciasta z delicjami, które nazywa się tak jak najsympatyczniejszy ogr świata? ;) Ciasto Shrek nadal jest wyjątkowo popularne. Ale, czemu się dziwić, skoro jest tak smaczne i tak bajecznie proste w wykonaniu? ;) Przepis na formę 25x25
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 49
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 59
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 298
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 49
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 59
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 298
Składniki
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Do ubitej piany dodajemy obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i żółtka. Miksujemy na najniższych obrotach do połączenia składników. Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy do suchego patyczka. Studzimy. Galaretkę cytrynową przygotowujemy w 500ml wody i odstawiamy.
Przygotowujemy zielony budyń: w 0,5 szklanki soku rozpuszczamy budynie. Resztę soku zagotowujemy i powoli, cieniutkim strumieniem, ciągle mieszając, wlewamy sok z budyniami. Tak, jakbyśmy gotowali normalny budyń. Tyle tylko, że ten jest zielony ;)
Jeszcze gorący budyń wylewamy na biszkopt.
W następnej kolejności układamy ciastka, jedno koło drugiego.
Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno i dodajemy tężejącą żółtą galaretkę. Miksujemy razem i wylewamy na ciasto. Przygotowujemy zieloną galaretkę według przepisu na opakowaniu.
Tężejącą zieloną galaretkę wylewamy na masę śmietankową i odstawiamy do lodówki na przynajmniej 4h. Smacznego!!!!