Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kto nie zna śmiesznego, zielonego ciasta z delicjami, które nazywa się tak jak najsympatyczniejszy ogr świata? ;) Ciasto Shrek nadal jest wyjątkowo popularne. Ale, czemu się dziwić, skoro jest tak smaczne i tak bajecznie proste w wykonaniu? ;) Przepis na formę 25x25
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 301
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 8905
zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...
Odsłon: 21854
Serowe krokiety z brokułami to smażone na złoto kotleciki z ciasta na bazie m...
Odsłon: 518
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 301
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 8905
zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...
Odsłon: 21854
Serowe krokiety z brokułami to smażone na złoto kotleciki z ciasta na bazie m...
Odsłon: 518
Składniki
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Do ubitej piany dodajemy obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i żółtka. Miksujemy na najniższych obrotach do połączenia składników. Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy do suchego patyczka. Studzimy. Galaretkę cytrynową przygotowujemy w 500ml wody i odstawiamy.
Przygotowujemy zielony budyń: w 0,5 szklanki soku rozpuszczamy budynie. Resztę soku zagotowujemy i powoli, cieniutkim strumieniem, ciągle mieszając, wlewamy sok z budyniami. Tak, jakbyśmy gotowali normalny budyń. Tyle tylko, że ten jest zielony ;)
Jeszcze gorący budyń wylewamy na biszkopt.
W następnej kolejności układamy ciastka, jedno koło drugiego.
Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno i dodajemy tężejącą żółtą galaretkę. Miksujemy razem i wylewamy na ciasto. Przygotowujemy zieloną galaretkę według przepisu na opakowaniu.
Tężejącą zieloną galaretkę wylewamy na masę śmietankową i odstawiamy do lodówki na przynajmniej 4h. Smacznego!!!!