Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Są takie słodycze, które same proszą się o dokładkę - nie inaczej jest w tym przypadku: ciasto z przepysznym musem na bazie soku z zielonych owoców, delikatną pianką z bitej śmietany i galaretkową glazurą zachwyca z każdym kęsem. Znane pod nazwą "Shrek" ze względu na dominujący delikatnie zielony kolor, na pewno raz wypróbowane, często będzie wracać na Wasze stoły. Istnieją jeszcze dwie wersje tych delicji: "Fiona" - wersja rózowa oraz "Kubuś" - mocno pomarańczowa. Dla mnie osobiście to jest numer jeden, dlatego dzielę się z Wami tym właśnie przepisem.
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2457
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 45
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 134
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 716
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2457
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 45
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 134
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 716
Składniki
Upiec biszkopt: żółtka oddzielić od białek, te drugie ubić na sztywno ze szczyptą soli, utrwalić cukrem, miksować, aż się rozpuści. Dolać żółtka, przesiać mąkę i krótko wymieszać. Wylać do dużej blachy (40x25) wysmarowanej margaryną i posypanej odrobiną kaszy manny i piec przez 8 - 10 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. W czasie, kiedy biszkopt się studzi, przygotować mus: połowę soku zagotować, w drugiej wymieszać proszek budyniowy i dodać do garnka. Całość połączyć rózgą i mieszać, by nie powstały grudki.
Chwilkę pogotować i gorący "budyń" wylać na biszkopt, wyrównać powierzchnię, ostudzić. Ułożyć na całej powierzchni delicje czekoladą do góry (po 4 na szerokość i 5 na długość blachy), delikatnie wcisnąć w masę.
Rozpuścić 2 galaretki w 1 szklance wody, wystudzić. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, dodać 2 łyżki do rozpuszczonych i chłodnych galaretek, wymieszać dokładnie i całość wlać do naczynia z ubitą śmietaną. Połączyć krótko mikserem, wyłożyć na ciasto. Schłodzić w lodówce. Pozostałe 2 galaretki rozpuścić w 500 ml gorącej wody, wystudzić i krzepnące wylać na schłodzone ciasto. Zostawić na noc w lodówce. Jeśli chcecie, możecie, jak ja, ułożyć na warstwie śmietanowej żelki i dopiero wylać galaretkę. Bez tego ciasto też jest bajeczne i kompletne.