Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3057
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 133
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 57
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 68
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 67
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3057
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 133
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 57
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 68
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 67
Składniki
Biszkopt: Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier, olej i aromat. Ciągle miksując dodajemy po jednym żółtku. Następnie dodajemy mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 25 na 35 cm. Biszkopt pieczemy około 30-35 minut w temperaturze 170 stopni. Odstawiamy do ostygnięcia. Biszkopt możemy nasączyć wodą z cytryną.
Warstwa zielona: Jedną szklankę Pysia odlewamy. Resztę soku wlewamy do rondelka i zagotowujemy. Do odlanej szklanki soku dodajemy budynie i mieszamy. Gdy sok się zagotuje dodajemy do niego mieszankę i energicznie mieszamy do zgęstnienia. Chwilę gotujemy. Gorący budyń wylewamy równo na biszkopt i odstawiamy do ostygnięcia.
Warstwa śmietanowa: Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 3/4 szklanki wody. Studzimy. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Na koniec powoli wlewamy ostudzoną i lekko tężejącą galaretkę. Masę wykładamy na zieloną warstwę i równamy.
Delicje wykładamy czekoladą do góry i lekko wciskamy w warstwę śmietanową.
Warstwa trzecia: Galaretki i żelatynę rozpuszczamy w litrze gorącej wody. Odstawiamy do wystudzenia. Tężejącą galaretkę wylewamy na ciasto i wkładamy do lodówki na kilka godzin.