Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Shrek zazwyczaj kojarzy się głównie z kolorem zielonym. Takie samo jest też ciasto Shrek – zielone, słodkie i pyszne!
Foremka do pieczenia o wymiarach 25x35 cm
Proste zrazy z szynki wieprzowej z ogórkiem , kiełbasą cebulą i boczkiem wędz...
Odsłon: 3759
Zaznaczam,że nie jest to klasyczna wersja zapiekanki rybnej, jaką znam z Angl...
Odsłon: 546
Przepis na chrupiącą pieczeń wieprzową wraz z dodatkiem drogocennej w witamin...
Odsłon: 113
Prosta , szybka i smaczna sałatka, którą możemy podać jako dodatek do obiadu...
Odsłon: 59
Proste zrazy z szynki wieprzowej z ogórkiem , kiełbasą cebulą i boczkiem wędz...
Odsłon: 3759
Zaznaczam,że nie jest to klasyczna wersja zapiekanki rybnej, jaką znam z Angl...
Odsłon: 546
Przepis na chrupiącą pieczeń wieprzową wraz z dodatkiem drogocennej w witamin...
Odsłon: 113
Prosta , szybka i smaczna sałatka, którą możemy podać jako dodatek do obiadu...
Odsłon: 59
Składniki
Masło rozpuść w garnuszku i ostudź do temperatury pokojowej. Do miski wbij całe jajka i ucieraj je mikserem przez ok. 1 minutę. Dodawaj partiami cukier, cały czas miksując do uzyskania jasnej i puszystej masy. Dodaj mąkę i proszek do pieczenia przesiane przez sitko i delikatnie wmieszaj je w masę. Następnie dodaj masło. Wszystkie składniki połącz ze sobą mikserem.
Foremkę do pieczenia o wymiarach 25x35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przelej do niej masę i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. Celsjusza na 35 minut.
Przygotuj masę budyniową. Z soku odlej połowę szklanki, a resztę przelej do garnka wraz z odrobiną zielonego barwnika. W odłożonym soku rozrób budynie i dodaj do pozostałych składników. Podgrzewaj na średnim ogniu, cały czas mieszając. Kiedy masa budyniowa zgęstnieje, wylej ją – jeszcze gorącą - na upieczony wcześniej biszkopt. Równomiernie rozprowadź, a na wierzchu wyłóż delicje w równych odstępach od siebie.
Przygotuj masę śmietanową. Galaretkę rozrób w gorącej wodzie i pozostaw do całkowitego wystudzenia. Śmietankę ubij mikserem na sztywną pianę. Na sam koniec dodaj niewielkimi porcjami ostudzoną galaretkę. Masę śmietanową rozprowadź na cieście, na delicjach.
Przygotuj polewę. W 800 ml wody rozpuść dwie galaretki o smaku kiwi i pozostaw do ostygnięcia. Może ona nawet lekko zastygać. Wylej ją na masę śmietanową. Ciasto Shrek włóż do lodówki na całą noc. Podawaj na zimno, udekorowane plasterkami świeżego kiwi.