Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Shrek zazwyczaj kojarzy się głównie z kolorem zielonym. Takie samo jest też ciasto Shrek – zielone, słodkie i pyszne!
Foremka do pieczenia o wymiarach 25x35 cm
Są takie słodycze, które same proszą się o dokładkę - nie inaczej jest w tym...
Odsłon: 7651
Kruche faworki według przepisu Ewy Wachowicz. Przepis na ten karnawałowy przy...
Odsłon: 51937
Smaczna jarska młoda kapusta duszona z marchewką , koperkiem i szczypiorkiem...
Odsłon: 2199
Prosty i smaczny deserek galaretki z bitą śmietaną idealny na upalne dni.
Odsłon: 621
Szybka , smaczna i prosta sałatka którą przygotujesz dosłownie w 5 minut idea...
Odsłon: 6334
Smaczna jarska młoda kapusta duszona z marchewką , koperkiem i szczypiorkiem...
Odsłon: 2199
Prosty i smaczny deserek galaretki z bitą śmietaną idealny na upalne dni.
Odsłon: 621
Szybka , smaczna i prosta sałatka którą przygotujesz dosłownie w 5 minut idea...
Odsłon: 6334
Składniki
Masło rozpuść w garnuszku i ostudź do temperatury pokojowej. Do miski wbij całe jajka i ucieraj je mikserem przez ok. 1 minutę. Dodawaj partiami cukier, cały czas miksując do uzyskania jasnej i puszystej masy. Dodaj mąkę i proszek do pieczenia przesiane przez sitko i delikatnie wmieszaj je w masę. Następnie dodaj masło. Wszystkie składniki połącz ze sobą mikserem.
Foremkę do pieczenia o wymiarach 25x35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przelej do niej masę i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. Celsjusza na 35 minut.
Przygotuj masę budyniową. Z soku odlej połowę szklanki, a resztę przelej do garnka wraz z odrobiną zielonego barwnika. W odłożonym soku rozrób budynie i dodaj do pozostałych składników. Podgrzewaj na średnim ogniu, cały czas mieszając. Kiedy masa budyniowa zgęstnieje, wylej ją – jeszcze gorącą - na upieczony wcześniej biszkopt. Równomiernie rozprowadź, a na wierzchu wyłóż delicje w równych odstępach od siebie.
Przygotuj masę śmietanową. Galaretkę rozrób w gorącej wodzie i pozostaw do całkowitego wystudzenia. Śmietankę ubij mikserem na sztywną pianę. Na sam koniec dodaj niewielkimi porcjami ostudzoną galaretkę. Masę śmietanową rozprowadź na cieście, na delicjach.
Przygotuj polewę. W 800 ml wody rozpuść dwie galaretki o smaku kiwi i pozostaw do ostygnięcia. Może ona nawet lekko zastygać. Wylej ją na masę śmietanową. Ciasto Shrek włóż do lodówki na całą noc. Podawaj na zimno, udekorowane plasterkami świeżego kiwi.
Przepisy Desery
Desery
Tarta z kremem czekoladowo-bananowym
Desery
Ciasto z owocami
Desery
Ciasto francuskie z owocami
Desery
Bûche de Noël
Tarta z kremem czekoladowo-bananowym
Pyszna tarta inna niż wszystkie.
Odsłon: 34
Ciasto z owocami
nadszedł czas świeżych owoców i czas na ciasta z nimi, dobrze mieć wypróbowan...
Odsłon: 184