Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto śliwkowo-gruszkowe

Ciasto śliwkowo-gruszkowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 2250 Ocena: 19065

Dodano:

Odsłon: 6

Przepis wart wypróbowania: "Ciasto śliwkowo-gruszkowe"

Składniki

  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki prosz ku do pieczenia
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 jajka
  • pół kostki masła
  • 3 łyżki oliwy
  • 3/4 szkla nki cukru
  • łyżeczka cukru wani liowego
  • kieliszek likieru pomarańczowego. Ponadto: 30 dag śliwek
  • 4 twarde gruszki
  • 3 łyżki cukru
  • sok z cytryny. Kruszonka: 15 dag mąki
  • 10 dag cukru
  • 10 dag masła
  • łyżka cukru waniliowego
  • szczypta soli
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Przepis przysłała Marika Piekut z Nowej Wsi

  2. Kruszonka: wyrób, uformuj kulę, chłodź godzinę. Śliwki wydryluj, zalej wodą z cukrem, podgrzewaj, aż puszczą sok. Gruszki pokrój, skrop sokiem z cytryny. Dodaj do śliwek, podgrzewaj 3 min. Ostudź.

  3. Ciasto: cukry utrzyj z masłem, dodaj jajka, oliwę i śmietanę, wlej likier, połącz. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem, zmiksuj. Ciasto ułóż w formie, rozsmaruj masę owocową, posyp kruszonką.

  4. Piecz 50 min w 180°C.

    Źródło: Chwila dla Ciebie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń