Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Karmelizowany słonecznik, mak, aromat rumowy – ciasto słonecznikowe to niebanalny dodatek do popołudniowej herbaty. Dowiedz się, jak je przygotować.
Rolada nadziewana suszonymi figami, daktylami i morelami. Możemy ją potraktow...
Odsłon: 322
Makaron z cukinia w delikatnym sosie to błyskawiczne i pyszne bezmięsne danie...
Odsłon: 94553
Rolada nadziewana suszonymi figami, daktylami i morelami. Możemy ją potraktow...
Odsłon: 322
Makaron z cukinia w delikatnym sosie to błyskawiczne i pyszne bezmięsne danie...
Odsłon: 94553
Składniki
Mak umieść na sitku i przelej wrzątkiem – zostaw do odcedzenia. Nie miel go, ziarenka mają pozostać w całości. Roztop masło i przestudź. Jajka z cukrem pudrem ubij na jasny puch. Dodaj mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i mak. Miksuj na niewielkich obrotach i dodaj rozpuszczone masło oraz olejek rumowy.
Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż do niej przygotowane ciasto. Piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza przez około 50-55 minut. Poziom wypieczenia sprawdzaj drewnianym patyczkiem.
Upieczonego ciasta nie wyciągaj od razu z piekarnika, zostaw je w piecu jeszcze przez około kwadrans po otwarciu drzwiczek. Dzięki temu ciasto pozostanie ładnie wyrośnięte i nie zmniejszy się znacząco jego wysokość.
Gdy ciasto będzie gotowe, przygotuj karmelizowany słonecznik. Wsyp do garnka z grubym dnem cukier puder, masło i mleko. Ciągle mieszając, zagotuj na niewielkiej mocy palnika. Dodaj ziarna łuskanego słonecznika i pogotuj jeszcze przez około 2-3 minuty, a następnie wyłóż na upieczone ciasto.