Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto słoneczny brzeg to połączenie pulchnego i delikatnego biszkoptu z mocnym smakiem kakao i wiśniami. Całość zwieńcza krem budyniowy. Z pewnością jest to ciasto warte grzechu, które zrobi furorę na wszystkich imprezach rodzinnych. Sprawdzi się także na święta.
Dzisiaj prosty i bardzo szybki ale smaczny obiad . Jajka w sosie koperkowym....
Odsłon: 309
Są smaki które trudno powtórzyć o innej porze roku. Młoda kapustka króluje.
Odsłon: 457
Dzisiaj prosty i bardzo szybki ale smaczny obiad . Jajka w sosie koperkowym....
Odsłon: 309
Są smaki które trudno powtórzyć o innej porze roku. Młoda kapustka króluje.
Odsłon: 457
Składniki
Przygotuj ciasto. Masło posiekaj i przełóż do miski. Dodaj cukier i sól. Ubij całość ma puszystą masę. Dodawaj pojedynczo jajka i po łyżce proszku do pieczenia. Na koniec dodaj przesianą mąkę. Wszystko dobrze wymieszaj, by uzyskać gładką konsystencję. W razie potrzeby rozcieńcz masę mlekiem, by łatwo się rozprowadzała.
Dwie trzecie ciasta wyłóż do blaszki o wymiarach 25x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Do pozostałej masy dodaj kakao i rum. Wymieszaj i wylej ją na pierwszą warstwę.
Wiśnie odsącz z zalewy i osusz papierowym ręcznikiem. Rozłóż je równomiernie na cieście.
Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. Celsjusza przez 35-40 minut, do suchego patyczka. Wyjmij i ostudź.
Przygotuj krem. Budyń wymieszaj z mlekiem i zagotuj, ciągle mieszając. Ostudź i zdejmij kożuch.
Masło utrzyj z cukrem pudrem na puch. Dodawaj po łyżce budyniu, cały czas miksując i pilnując, by nie było grudek. Rozłóż krem na upieczonym cieście.
Wierzch ciasta słoneczny brzeg posyp kakao do dekoracji. Deser podawaj po dobrym schłodzeniu w lodówce.