Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto śmietankowe z krówką i słonecznikiem (bez pszenicy) to świetna propozycja do kawki. Polecam przepis ;)
        
        
        
            wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 231623
            Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4896
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 36058
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1326
            wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 231623
            Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4896
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 36058
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1326
        
        
                Składniki
Białka oddzielany od żółtek. Z białek ubijamy pianę ze szczyptą soli. Stopniowo dodajemy cukier ubijając na sztywną pianę. Następnie dodajemy żółtka i mieszamy mikserem na najwolniejszych obrotach. Mąki mieszamy wraz z proszkiem do pieczenia i szpatułką delikatnie mieszamy z pianą. Blaszkę 30x20 wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto, pieczemy 40-45 minut w 180 stopniach. Studzimy, przecinamy na pół. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem waniliowym, następnie dodajemy kwaśną śmietanę i dokładnie mieszamy. Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości gorącej wody, studzimy, łączymy z masą. Masę wykładamy na spód ciasta. Przykrywamy wierzchem. Wierzch biszkoptu smarujemy krówką. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy cukier i pestki słonecznika. Prażymy słonecznik do momentu, aż lekko się zarumieni. Wykładamy na wierzch ciasta. Przechowujemy w lodówce. Smacznego ;)