Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 16-08-2022
Przepyszne ciasto na delikatnym biszkopcie bez dodatku mąki pszennej. Delikatna masa śmietankowa i słodki wierzch w postaci masy krówkowej i chrupiących orzechów i wiórek kokosowych. Przepyszne połączenie idealne do niedzielnej kawki czy też na przeróżne święta i domowe imprezy. Takie ciasto na pewno zachwyci smakiem jak i wyglądem.
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 117950
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8349
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3103
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2061
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1520
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 117950
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8349
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3103
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2061
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1520
Składniki
Z białek ubijamy sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier puder, ubijamy do momentu powstania szklistej piany. Następnie dodajemy żółtka i mieszamy mikserem na wolnych obrotach. Mąki mieszamy wraz z proszkiem do pieczenia i szpatułką delikatnie łączymy z pianą. Blaszkę 35×26 wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto, pieczemy 40-45 minut w 180 stopniach. Studzimy, przecinamy na pół. Ciasto najlepiej jest ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wtedy łatwiej będzie je wyjąć. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy, łączymy z masą śmietankową. Masę wykładamy na spód ciasta. Przykrywamy wierzchem ciasta. Wierzch biszkoptu smarujemy krówką. Ja smaruję wierzch ciasta przed wyłożeniem na masę śmietankową. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy cukier i całość mieszamy do momentu połączenia się składników. Następnie dodajemy orzechy ziemne i wiórka kokosowe. Prażymy do momentu, aż lekko się zarumienią. Wykładamy na wierzch ciasta i lekko dociskamy. Chowamy do lodówki na minimum dwie godziny. Ciasto gotowe do zajadania.