Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto śmietanowe z makiem

Ciasto śmietanowe z makiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 1100 Ocena: 13697

Dodano:

Odsłon: 742

Przekładanie ciasto, które zrobimy bardzo szybko i prosto, nie wymaga dużego wysiłku. Ciasto jest bardzo smaczne, na bazie śmietany z brzoskwiniami. Udekorowane płatkami migdałowi, wygląda pysznie z pewnością podane na imprezy, zachwyci każdego gościa.

Składniki

  • Składniki na ciasto z makiem:
  • 8 białek z jajek
  • 1 szk. cukru
  • 2 łyżeczki octu
  • 2 łyżki maki pszennej
  • 2 łyżki maki ziemniaczanej
  • Szczypta soli
  • 7 łyżek maku suchego
  • Składniki na masę:
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 660 ml śmietany 30 %
  • 820 g brzoskwiń w puszce
  • Składniki dodatkowe:
  • 250 g dżemu brzoskwiniowego
  • 70 g płatków migdałowych
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Ciasto śmietanowe z makiem

Przygotowanie

  1. 1. Białka ubijamy mikserem z cukrem, solą oraz octem.
    2. Mąki mieszamy z makiem i mieszając łyżką łączymy z ubitymi białkami. Masę dzielimy na połowę i wylewamy do dwóch form. Pieczemy 20 minut w 180°C.

  2. 3. Galaretki rozpuszczamy w 1 ½ szk. gorącej wody, studzimy.
    4. Śmietany schłodzone ubijamy mikserem, dodajemy schłodzone galaretki.
    5. Brzoskwinie kroimy w kostkę i łączymy z masą, delikatnie mieszając łyżką.

  3. 6. Masę wylewamy na ciasto makowe i przykrywamy drugim ciastem z makiem.

  4. 7. Wierch ciasta smarujemy dżemem i posypujemy płatkami migdałowymi.
    8. Chłodzimy w lodówce dwie godziny.

  5. 9. Ciasto gotowe.
    10. Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 30 sierpnia Królu Złoty, super ciacho :D
Jeden kawałek i dość, no chyba, że bardzo byś namawiała ;p
Odpowiedzi: 2 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń