Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Snikersa robię już od kilku lat. Oczywiście nie jest to ciasto, które przygotowuję na co dzień, ale przy okazji Świąt Bożego Narodzenia obowiązkowo gości ono na moim stole. Snikers składa się z trzech placków. Ten na samej górze jest z pyszną masą orzechową. A blaty ciasta przekłada się masą kajmakową i budyniową. Ogólnie całość smakuje wybornie i dość słodko:) Ciasto to bywa też nazywane pszczółką, a to za sprawą miodu dodawanego do ciasta i lepkiej góry orzechowej.
Szybkie, łatwe, sycące i smaczne danie.
Odsłon: 236
Makaron z kurczakiem i jarmużem. Pożywne i smaczne danie z makaronu z mięsem...
Odsłon: 34
Podkręcony smak świątecznych śledzi.
Odsłon: 15
Pyszny i soczysty schab pieczony, idealny jako dodatek do drugiego dania lub...
Odsłon: 280
Szybkie, łatwe, sycące i smaczne danie.
Odsłon: 236
Makaron z kurczakiem i jarmużem. Pożywne i smaczne danie z makaronu z mięsem...
Odsłon: 34
Podkręcony smak świątecznych śledzi.
Odsłon: 15
Pyszny i soczysty schab pieczony, idealny jako dodatek do drugiego dania lub...
Odsłon: 280
Składniki
Przygotowujemy polewę orzechową: w niewielkim rondelku rozpuszczamy masło. Dodajemy do niego cukier i miód, mieszamy, aż składniki się połączą, a cukier rozpuści. Następnie dodajemy pokruszone orzechy. Chwilę gotujemy i odstawiamy do wystygnięcia
Mąkę przesiewamy. Łączymy z sodą. Dodajemy posiekaną margarynę i pozostałe składniki. Zagniatamy gładkie ciasto i dzielimy na 3 równe części. Każdą część ciasta rozwałkowujemy na taki sam prostokąt, podsypując delikatnie mąką, aby ciasto się nie kleiło. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, ewentualnie równamy jeszcze ciasto małym wałkiem lub ręką
W garnku zagotowujemy 500 ml mleka z dodatkiem cukru. Resztę mleka mieszamy z budyniem, mąka ziemniaczaną i pszenną i wlewamy na gotujące się mleko energicznie mieszając, aby nie zrobiły się grudki. Chwilkę całość pogotować cały czas mieszając. Ostudzić
Dwa blaty ciasta pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni na złoty kolor ok 10 min. Na 3 blat nakładamy masę orzechową, równomiernie rozprowadzamy i pieczemy ok 14 - 15 minut. Ciasta trzeba mieć w trakcie pieczenia na oku, bo wszystko zależy od piekarnika. Należy uważać, aby ciasta zbytnio się nie spiekło, bo będzie za twarde
Blaty wyjmujemy i studzimy. Uwaga! Przy wyciąganiu z formy gorące blaty mogą się połamać, więc najlepiej wyjmować je po przestudzeniu
Po wystudzeniu pierwszy blat smarujemy równomiernie masą krówkową i przykładamy drugi blat. Ten smarujemy masą budyniową i dokładnie, równomiernie rozsmarowujemy ( mas możemy też użyć w odwrotnej kolejności: najpierw masa budyniowa, a potem krówkowa ). Na wierzch przykładamy blat ciasta z orzechami
Ciasto wkładamy na całą noc do lodówki, aby blaty ciasta zmiękły od kremów