Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Miodowe placki z orzechami ziemnymi i masą budyniową.
Chcesz zaserwować ciepłe danie na Sylwestra? Pożywny, łatwy w przygotowaniu g...
Odsłon: 1282
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 115
Pierniczki których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Pierniczki łatwe...
Odsłon: 49
Chcesz zaserwować ciepłe danie na Sylwestra? Pożywny, łatwy w przygotowaniu g...
Odsłon: 1282
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 115
Pierniczki których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Pierniczki łatwe...
Odsłon: 49
Składniki
Warstwa orzechowa: W rondelku rozpuścić margarynę z cukrem, dodać miód. Po chwili dodać posiekane nożem orzechy. Chwilę gotować, po czym pozostawić do ostudzenia.
Ciasto: Mąkę przesiać z sodą, dodać pokrojoną na kawałki margarynę, wbić jajka, dodać śmietanę, cukier i miód – zagnieść ciasto i podzielić na 3 części. Każdą rozwałkować na prostokąt o wymiarach dużej blaszki do ciasta, podsypać mąką, aby się nie kleiło i przełożyć na papier do pieczenia. Dwa blaty upiec przez ok.15 minut w temperaturze 180 ˚C. Na trzeci blat wyłożyć warstwę orzechową i piec kilka minut dłużej od pozostałych blatów.
. Krem budyniowy: W ½ szklanki mleka rozmieszać budynie z cukrem, resztę mleka zagotować w rondelku. Wlać mieszankę do wrzącego mleka i ugotować budyń. Odstawić do ostygnięcia. Zimny budyń utrzeć z margaryną.
Pierwszy blat posmarować kremem budyniowym. Przykryć drugim blatem. Na niego wyłożyć masę kajmakową (gotowaną w garnku z wodą przez 20 minut aż się nieco rozpuści). Na koniec wyłożyć blat z warstwą orzechową Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej 1 dobę, by zmiękło. Najlepiej zrobić je dwa dni wcześniej.