Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto Stefania dedykowane jest szczególnie tym łasuchom, którym zawsze zbyt mało jest kremu w deserach. Z pewnością na tę propozycję nie będą narzekać! Jest też szybka i prosta w przygotowaniu, sprawdzi się zarówno do niedzielnej kawy, jak i na święta.
Wymiary blachy: 30x20 cm
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5343
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 881
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11775
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5069
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1332
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5343
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 881
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11775
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5069
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1332
Składniki
Przygotuj krem. Do garnuszka wlej niewielką część śmietany, ok. 200 ml. Podgrzej ją nieznacznie na małym ogniu, do temperatury ok. 40-50 st. Celsjusza, a następnie odstaw go na bok.
Czekoladę pokrusz w palcach i włóż ją do gorącej jeszcze śmietany. Wymieszaj i zostaw na ok. 2-3 minuty. Ponownie wymieszaj, rozprowadzając rozpuszczoną masę. Jeśli czekolada nie rozpuściła się całkowicie, zostaw ją na jeszcze 1-2 minuty. Całość odstaw do przestudzenia do temperatury pokojowej.
Wymieszaj uzyskaną masę czekoladową z pozostałą śmietaną, która powinna być bardzo zimna, by dobrze się ubiła.
Całą śmietanę ubij na wysokich obrotach miksera aż szczyty będą prawie sztywne. Następnie dodawaj po łyżce bardzo zimnego mascarpone, cały czas ubijając. Masa ostatecznie powinna być mocno sztywna.
Złóż ciasto. Na dnie blaszki do pieczenia o wymiarach 20x30 cm wyłożonej papierem do pieczenia, rozłóż jedną warstwę herbatników. Rozłóż na niej ok. ¼ kremu i wyłóż kolejną warstwę herbatników. Powtarzaj rozkładanie warstw do wykończenia składników.
Wierzch ciasta Stefania posyp kakao.
Deser wstaw do lodówki na co najmniej 3-4 godziny, do całkowitego schłodzenia.