Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto Stokrotka

Ciasto Stokrotka

Autor:

Przepisów i artykułów: 112 Ocena: 2804

Dodano:

Odsłon: 21489

Powstało połączenie ciasta z białek z ciastem z żółtek, dwukolorowe, barwami przypominające Stokrotkę, więc taką nazwę mu nadałam

Składniki

  • Ciasto białe: 6 białek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżkę octu
  • 1 szklankę wiórek kokosowych
  • Ciasto żółte: 6 żółtek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka octu
  • Masa : 200 g masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka śmietany 18 %
  • 1 galaretka
  • 1 szklanka wrzącej wody
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ciasto Stokrotka

Przygotowanie

  1. Białka ubijam na pianę dodając partiami cukier. Mąkę pszenną wymieszaną z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia. delikatnie przesiewam do białek i mieszam łopatką . Dodaję ocet, delikatnie przemieszam i wykładam ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

  2. Żółtka ucieram z cukrem na kogel-mogel dodaję obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i ocet. Ciasto nabieram łyżką i dość mocno wrzucam po łyżce ciasta żółtego na ciasto białe

  3. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 175°C na 20 min, następnie zmniejszam temperaturę do 150°C na kolejne 15-20 min. Upieczone studzę, zimne kroję na dwa blaty

  4. Masło o temperaturze pokojowej ucieram z cukrem do uzyskania puszystego kremu, dodaje po łyżce śmietanę i delikatnie ucieram. Galaretkę rozpuszczam w szklance wrzątku, odstawiam do lekkiego stężenia i dodaję do masy maślanej. gotową wykładam na spód ciasta, nakrywam drugim blatem i wstawiam do lodówki na 2-3 godziny, tak by masa całkowicie stężała.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

luna76 20 kwietnia 2017 Przepraszam za błąd w opisie. Wiórki dodaję zaraz po mące, a przed dodaniem octu. Wszystko mieszam łopatką.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Ivv 01 marca 2017 Jesli to faktycznie pani przepis i zdjecia niech mnie pani olsni i napisze kiedy dodaje sie wiorka kokosowe ktore jak widze sa podane w przepisie a juz w przygotowaniu nie ma o nich słowa?!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Futka 03 maja 2016 Wspaniałe i bardzo smakowite ciasto :) Palce lizać :D

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń