Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Któż z nas nie lubi połączenia delikatnej śmietany i intensywnej czekolady? Dla wszystkich fanów tego duetu mamy zniewalająco pyszne ciasto straciatella. Gwarantujemy, że na jednym kawałku się nie skończy.
Domowej roboty kiełbasa, wiesz co jesz. Do jej zrobienia nie potrzeba wędzarn...
Odsłon: 30943
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3648
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 4724
Domowej roboty kiełbasa, wiesz co jesz. Do jej zrobienia nie potrzeba wędzarn...
Odsłon: 30943
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3648
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 4724
Składniki
Ciasto zacznij od przygotowania biszkoptu. Żółtka oddziel od białek. Białka ubij z cukrem i cukrem waniliowym do uzyskania sztywnej piany. Dodawaj po kolei żółtka i delikatnie wymieszaj rózgą.
Następnie przesiej mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz kakao. Wszystkie suche składniki dodawaj porcjami do masy jajecznej i delikatnie wymieszaj. W międzyczasie wyłóż blaszkę papierem do pieczenia.
Ciasto na biszkopt kakaowy przelej do foremki i piecz przez około 30 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza. Upieczony biszkopt połóż do wystudzenia, po 10 minutach obróć blachę do góry dnem i pozostaw do przestudzenia. Następnie podziel biszkopt na 2 lub 3 części wedle uznania co do wysokości ciasta.
Wymieszaj kawę i likier. Przygotowanym ponczem nasącz każdy element biszkoptu.
Przygotuj krem. Serek mascarpone, śmietankę oraz przesiany cukier puder umieść w misce. Zmiksuj wszystko na wysokich obrotach do uzyskania sztywnej i jednolitej masy.
Blat biszkoptu nasącz ponczem i ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Górę rozsmaruj 1/3 kremu. Ułóż kolejne dwa blaty biszkoptu, przekładając je kremem. Na górnej części kremu, wyciśnij za pomocą szprycy drobne kuleczki. Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki, a przed podaniem oprósz kakao.