Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Któż z nas nie lubi połączenia delikatnej śmietany i intensywnej czekolady? Dla wszystkich fanów tego duetu mamy zniewalająco pyszne ciasto straciatella. Gwarantujemy, że na jednym kawałku się nie skończy.
Tym razem lody kokosowe, straciatella i jeżynowe :) Dla mnie idealne!
Odsłon: 3424
Pyszny, zdrowy i dietetyczny deserek, łączący smaki pomarańczy i czekolady:)...
Odsłon: 1196
Desery uwielbiam najbardziej. I bardzo ciężko jest mi wyróżnić jeden ulubiony...
Odsłon: 7604
Przepis dnia
Penne con salame piccante - ekspresowe danie dla zabieganych i głodnych, a pr...
Odsłon: 3169
Pyszne szybkie danie, smakuje wyśmienicie, szybko znika z talerza. Bardzo lub...
Odsłon: 213
Bo z papryką było tak...kawałek potrzebny, to trzeba kupić, bo świeże, smaczn...
Odsłon: 144
Przepis dnia
Penne con salame piccante - ekspresowe danie dla zabieganych i głodnych, a pr...
Odsłon: 3169
Pyszne szybkie danie, smakuje wyśmienicie, szybko znika z talerza. Bardzo lub...
Odsłon: 213
Bo z papryką było tak...kawałek potrzebny, to trzeba kupić, bo świeże, smaczn...
Odsłon: 144
Składniki
Ciasto zacznij od przygotowania biszkoptu. Żółtka oddziel od białek. Białka ubij z cukrem i cukrem waniliowym do uzyskania sztywnej piany. Dodawaj po kolei żółtka i delikatnie wymieszaj rózgą.
Następnie przesiej mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz kakao. Wszystkie suche składniki dodawaj porcjami do masy jajecznej i delikatnie wymieszaj. W międzyczasie wyłóż blaszkę papierem do pieczenia.
Ciasto na biszkopt kakaowy przelej do foremki i piecz przez około 30 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza. Upieczony biszkopt połóż do wystudzenia, po 10 minutach obróć blachę do góry dnem i pozostaw do przestudzenia. Następnie podziel biszkopt na 2 lub 3 części wedle uznania co do wysokości ciasta.
Wymieszaj kawę i likier. Przygotowanym ponczem nasącz każdy element biszkoptu.
Przygotuj krem. Serek mascarpone, śmietankę oraz przesiany cukier puder umieść w misce. Zmiksuj wszystko na wysokich obrotach do uzyskania sztywnej i jednolitej masy.
Blat biszkoptu nasącz ponczem i ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Górę rozsmaruj 1/3 kremu. Ułóż kolejne dwa blaty biszkoptu, przekładając je kremem. Na górnej części kremu, wyciśnij za pomocą szprycy drobne kuleczki. Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki, a przed podaniem oprósz kakao.
Przepisy Desery
Desery
Włoskie ciasto
Desery
Babka cytrynowa mojej mamy
Desery
Rolada z kremem karpatkowym
Desery
Pleśniak z jabłkami
Włoskie ciasto
Szybkie i bardzo smaczne ciasto włoskie 12 łyżek , miękkie i wilgotne pachnąc...
Odsłon: 65
Babka cytrynowa mojej mamy
Przepis z pożółkłych zapisków mojej mamy. Babka od lat obowiązkowo pieczona w...
Odsłon: 308