Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Któż z nas nie lubi połączenia delikatnej śmietany i intensywnej czekolady? Dla wszystkich fanów tego duetu mamy zniewalająco pyszne ciasto straciatella. Gwarantujemy, że na jednym kawałku się nie skończy.
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22642
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14976
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4746
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44825
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 660
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 712
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22642
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14976
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4746
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44825
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 660
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 712
Składniki
Ciasto zacznij od przygotowania biszkoptu. Żółtka oddziel od białek. Białka ubij z cukrem i cukrem waniliowym do uzyskania sztywnej piany. Dodawaj po kolei żółtka i delikatnie wymieszaj rózgą.
Następnie przesiej mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz kakao. Wszystkie suche składniki dodawaj porcjami do masy jajecznej i delikatnie wymieszaj. W międzyczasie wyłóż blaszkę papierem do pieczenia.
Ciasto na biszkopt kakaowy przelej do foremki i piecz przez około 30 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza. Upieczony biszkopt połóż do wystudzenia, po 10 minutach obróć blachę do góry dnem i pozostaw do przestudzenia. Następnie podziel biszkopt na 2 lub 3 części wedle uznania co do wysokości ciasta.
Wymieszaj kawę i likier. Przygotowanym ponczem nasącz każdy element biszkoptu.
Przygotuj krem. Serek mascarpone, śmietankę oraz przesiany cukier puder umieść w misce. Zmiksuj wszystko na wysokich obrotach do uzyskania sztywnej i jednolitej masy.
Blat biszkoptu nasącz ponczem i ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Górę rozsmaruj 1/3 kremu. Ułóż kolejne dwa blaty biszkoptu, przekładając je kremem. Na górnej części kremu, wyciśnij za pomocą szprycy drobne kuleczki. Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki, a przed podaniem oprósz kakao.