Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 06-09-2023
Wyjątkowo pyszne i smakiem przypominające sernik ciasto styropian z kokosem i ananasem. Ten sernik bez sera jest łatwy w przygotowaniu i potrafi zachwycić smakiem nawet najbardziej wybrednych smakoszy słodkich wypieków.
Mikser ręczny, blaszka 25x36 cm
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2472
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 68
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 154
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 730
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2472
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 68
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 154
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 730
Składniki
Ze składników na ciasto zagnieć typowe ciasto kruche. Do miski przesiej przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia, wsyp cukier i całość wymieszaj łyżką, następnie wrzuć posiekane na mniejsze kawałki masło i posiekaj nożem z resztą składników. Na końcu wrzuć żółtka i zagnieć szybko ciasto. Zagniecione ciasto podziel na dwie części mniejszą i większą, zawiń w folię spożywczą i wrzuć do zamrażalnika na 1 godz. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, zetrzyj na tarce większą część ciasta i uklep palcami. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywno, następnie dodawaj stopniowo cukier i ubijaj aż będzie sztywna i lśniąca piana. Przy pomocy łyżki dodaj pozostałe składniki, czyli śmietanę i budyń w proszku, krótko wymieszaj mikserem na najniższych obrotach tylko do połączenia. Na końcu wsyp wiórki kokosowe i wymieszaj delikatnie łopatką silikonową. Tak przygotowaną masę serową wylej na blaszkę do pieczenia wylepioną ciastem. Na wierzchu masy serowej ułóż kawałki ananasa. Wyjmij z zamrażalnika mniejszy kawałek ciasta i zetrzyj na tarce z grubymi oczkami na wierzchu ciasta. Ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika na 180℃, funkcja góra-dół, bez termoobiegu. Piecz 50 min. po upieczeniu uchyl piekarnik i pozostaw ciasto do przestygnięcia. Gdy ciasto przestygnie wstaw je najlepiej na całą noc do lodówki. Ciasto przed podaniem posyp cukrem pudrem i podawaj najlepiej z ulubioną kawą :-) Smacznego!!!