Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto Świąteczne Bożo-Narodzeniowe

Ciasto Świąteczne Bożo-Narodzeniowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 17 Ocena: 301

Dodano:

Odsłon: 667

Chwila wytchnienia w wirze przygotowań do świat? Polecam ciasto tak szybkie i proste w wykonaniu, że śmiało możemy je zrobić miedzy lepieniem pierogów a świątecznym sprzątaniem. Aromat cynamonu przeniesie nas w atmosferę świąt.

Składniki

> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ciasto Świąteczne Bożo-Narodzeniowe

Przygotowanie

  1. Przygotowania zaczynamy od lukru.
    Cukier puder ucieramy z białkiem na jednolitą masę. Odstawiamy na kilka godzin. Ilość lukru z tego przepisu wystarczy na dwa ciasta.

  2. Mleko, cukier i masło podgrzewamy w garnku do chwili zagotowania. Studzimy powstałą masę,
    Do garnka z masą przesiewamy składniki suche: mąkę, cynamon, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Wbijamy dwa jajka. Miksujemy do połączenia składników.
    Dodajemy 4 łyżki powideł i krótko mieszamy.

  3. Ciasto przekładamy do keksówki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą.
    Pieczemy przez ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni.
    Ciepłe jeszcze ciasto polewamy lukrem. Można posypać np. siekanymi orzechami lub kandyzowaną skórką pomarańczową.
    Gotowe!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń