Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chwila wytchnienia w wirze przygotowań do świat? Polecam ciasto tak szybkie i proste w wykonaniu, że śmiało możemy je zrobić miedzy lepieniem pierogów a świątecznym sprzątaniem. Aromat cynamonu przeniesie nas w atmosferę świąt.
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 467
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 904
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 202
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 467
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 904
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 202
Składniki
Przygotowania zaczynamy od lukru. Cukier puder ucieramy z białkiem na jednolitą masę. Odstawiamy na kilka godzin. Ilość lukru z tego przepisu wystarczy na dwa ciasta.
Mleko, cukier i masło podgrzewamy w garnku do chwili zagotowania. Studzimy powstałą masę, Do garnka z masą przesiewamy składniki suche: mąkę, cynamon, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Wbijamy dwa jajka. Miksujemy do połączenia składników. Dodajemy 4 łyżki powideł i krótko mieszamy.
Ciasto przekładamy do keksówki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy przez ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni. Ciepłe jeszcze ciasto polewamy lukrem. Można posypać np. siekanymi orzechami lub kandyzowaną skórką pomarańczową. Gotowe!