Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chwila wytchnienia w wirze przygotowań do świat? Polecam ciasto tak szybkie i proste w wykonaniu, że śmiało możemy je zrobić miedzy lepieniem pierogów a świątecznym sprzątaniem. Aromat cynamonu przeniesie nas w atmosferę świąt.
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 523
Sernik z rodzynkami. W sam raz na Święta. Przepis na dużą blaszkę. Wszystk...
Odsłon: 425
Na stole świątecznym nie może jej zabraknąć.
Odsłon: 1522
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 523
Sernik z rodzynkami. W sam raz na Święta. Przepis na dużą blaszkę. Wszystk...
Odsłon: 425
Na stole świątecznym nie może jej zabraknąć.
Odsłon: 1522
Składniki
Przygotowania zaczynamy od lukru. Cukier puder ucieramy z białkiem na jednolitą masę. Odstawiamy na kilka godzin. Ilość lukru z tego przepisu wystarczy na dwa ciasta.
Mleko, cukier i masło podgrzewamy w garnku do chwili zagotowania. Studzimy powstałą masę, Do garnka z masą przesiewamy składniki suche: mąkę, cynamon, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Wbijamy dwa jajka. Miksujemy do połączenia składników. Dodajemy 4 łyżki powideł i krótko mieszamy.
Ciasto przekładamy do keksówki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy przez ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni. Ciepłe jeszcze ciasto polewamy lukrem. Można posypać np. siekanymi orzechami lub kandyzowaną skórką pomarańczową. Gotowe!