Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto szachownica z serem

Ciasto szachownica z serem

Autor:

Przepisów i artykułów: 78 Ocena: 463

Dodano:

Odsłon: 1658

Ciasto szachownica bardzo efektownie wygląda i jest rewelacyjne.

Składniki

  • Biszkopt
  • jajka 4 szt
  • cukier 3/4 szkl
  • mąka tortowa 3/4 szkl
  • mąka ziemniaczana 2 łyżki
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • kakao 2 łyżki
  • sól szczypta
  • Masa serowa
  • ser mielony z wiaderka 1,5 kg
  • jajka 6 szt
  • masło 20 dag
  • cukier 1 szkl
  • budyń śmietankowy 1 szt
  • otarta skórka z pomarańczy 2 łyżeczki
  • czekolada gorzka 5 dag
  • polewa czekoladowa 1 szt
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Ciasto szachownica z serem

Przygotowanie

  1. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę dodając stopniowo cukier. Ciągle ubijając dodawać po 1 żółtku. Mąki wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, przesiać, połączyć z masą jajeczną, delikatnie mieszając.Ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 27/38 cm. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 minut w temp 180 stopni.

  2. Masa serowa: Miękkie masło z cukrem i żółtkami utrzeć, dodać ser, budyń, dokładnie zmiksować. Pod koniec wmieszać sztywno ubitą pianę z białek i otartą skórkę z pomarańczy.

  3. Upieczone zimne ciasto pokroić wzdłuż na 9 pasków. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć 5 pasków ciasta, zalać masą serową. Pozostałe paski biszkoptu ułożyć na przemian i wyłożyć pozostały ser. Piec w temp 180 stopni około 1 godziny.

  4. Zimny sernik oblać polewą czekoladową i posypać tartą czekoladą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń